Elkelt az átigazolási piacon is aktív csapat egyik ülése

Forma-1, Cunoda Juki, Alpha Tauri, Olasz Nagydíj 2022, péntek
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 09: Yuki Tsunoda of Japan driving the (22) Scuderia AlphaTauri AT03 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo Nazionale Monza on September 09, 2022 in Monza, Italy. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Alpha Tauri bejelentette, hogy 2023-ban is Cunoda Juki vezetheti az istálló egyik autóját. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy ki lesz a japán versenyző csapattársa.

Újabb ülés kelt el véglegesen a Forma-1-ben, az Alpha Tauri ugyanis bejelentette, hogy 2023-ban is Cunoda Juki ülhet az egyik autó volánja mögött. Mindez azt jelenti, hogy a japán pilóta a harmadik szezonját kezdheti meg jövőre az F1-ben.

2023-ban is Cunoda lesz az Alpha Tauri egyik versenyzője

A mezőny legfiatalabb versenyzője a Red Bull juniorprogramjának tagjaként, a Honda támogatásával mutatkozhatott be tavaly a faenzaiaknál, miután a Forma-2-ben mindössze egy, ám annál meggyőzőbb szezont töltött. Első éve azonban kifejezetten gyengére sikerült, és annyira kikapott csapattársától, Pierre Gaslytól a pontversenyben, hogy az Alpine és az Aston Martin pilótái is befértek közéjük. Ráadásul sokak számára a személyisége sem volt túl szimpatikus, ugyanis a rádióban többször is káromkodva hordta le mérnökét vagy éppen az autót.

A Red Bull még 2021 tavaszán döntött úgy, hogy Cunodát Faenzába költözteti,

hogy a testvércsapat központjának közvetlen közelében fejlődjön tovább. A mostani idény elején úgy tűnt, hogy ennek meg is lett az eredménye, hiszen az első versenyeken több pontot szerzett Gaslynál, ám a Spanyol Nagydíj óta egyszer sem zárt az első tízben. Ennek ellenére nem merült fel komolyan a menesztése, ugyanis a Red Bull utánpótlásában most nincs olyan pilóta, aki egyértelműen jobb lenne nála.

Erre a bejelentésre tehát lehetett számítani, ám az továbbra is kérdéses, hogy ki lesz a jövő évi csapattársa. Gasly az Alpine-hoz szeretne igazolni, és ha ez összejön, akkor a legutóbbi hírek szerint az Olasz Nagydíjon meggyőző teljesítménnyel bemutatkozó Nyck de Vries köthet ki az istállónál.

A sajtóban Mick Schumacher neve is felmerült, de Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kizárta az ő érkezését.

Szeretnék hatalmas köszönetet mondani a Red Bullnak, a Hondának és a Scuderia Alpha Taurinak, hogy továbbra is lehetőséget adnak nekem az F1-ben való versenyzésre – nyilatkozta Cunoda. – Miután tavaly Olaszországba költöztem, hogy közelebb legyek a gyárhoz, igazán a csapat részének érzem magam, és örülök, hogy 2023-ban is velük versenyezhetek. Természetesen a 2022-es idényünk még nem ért véget, és továbbra is keményen hajtunk a középmezőnyben zajló küzdelemben, így teljes mértékben arra koncentrálok, hogy szépen fejezzük be a szezont, és aztán várjuk a jövő évet.”

Cunoda a harmadik F1-es szezonját kezdheti meg Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Mullan

Amint azt a tavalyi érkezése óta láthattuk, Juki nagyon tehetséges pilóta, ebben a szezonban pedig rengeteget fejlődött – ezek már Franz Tost csapatfőnök szavai. – Az utóbbi időben mutatott tempója egyértelműen igazolja, hogy meredek tanulási görbén van, ami bizonyítja, megérdemli az F1-es ülést. Továbbra is erős eredményekre számítok tőle a 2022-es idény utolsó hat futamán. Ahogyan mindig mondom, egy versenyzőnek legalább három évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen belerázódjon a Forma-1-be, így örülök, hogy időt kapott arra, hogy megmutassa a teljes potenciálját. Továbbá Dr. Marko és a versenyzői programja mellett szól, hogy képesek vagyunk ezeket a fiatal tehetségeket felhozni az utánpótlás-kategóriákból, és fejleszteni őket. Jukival együtt szeretnék köszönetet mondani a Red Bullnak, az Alpha Taurinak, valamint a Hondának a folyamatos támogatásért, és azért, hogy még egy évig velünk maradhat.”