Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben két és fél évet eltöltő Jaime Alguersuari őszintén beszélt arról, hogy a mai napig vannak rémálmai F1-es pályafutásával kapcsolatban, hiába járt terápiára emiatt. A sorozat történetének addigi legfiatalabb pilótájaként bemutatkozó exversenyző szerint túl korán kellett debütálnia.

Az elmúlt másfél-két évben futamról futamra láthattuk Max Verstappennek köszönhetően, hogy a Red Bull milyen magasra képes juttatni egy versenyzőt. Ám a bikások juniorprogramjának jó néhány olyan növendéke van, aki ugyan eljutott az F1-ig, de jó esetben más csapatnál találta meg a számítását, rossz esetben pár év után kihullott a sorozatból.

Alguersuari szerint túl korán vitte fel a Red Bull az F1-be Forrás: Getty Images/Peter Fox

Ez utóbbi kategóriába tartozik Jaime Alguersuari, aki 2009-ben pont a Magyar Nagydíjon mutatkozhatott be, miután a Toro Rosso elküldte az alulteljesítő Sébastien Bourdais-t. A spanyol versenyző 19 évesen és 125 naposan debütált a legjobbak között, ami akkoriban rekordot jelentett, és azóta is csak hárman múlták felül, ráadásul Lando Norris mindössze egyetlen nappal. Szerinte azonban túlságosan hamar dobták be a mély vízbe.

Ez felháborító volt, tizenkilenc éves voltam

– nyilatkozta az El Confidencialnak adott interjújában. – Nem is annyira a korom miatt, hanem azért, mert még nem vezettem az autót. Akkoriban én voltam a juniorcsapat vezére, megnyertem a Forma-3-at, és ezt találták ki. Azonban ez volt az egyetlen esélyem, talán nem a legjobb, de az egyetlen. Semmilyen szempontból nem álltam készen, de nem volt más lehetőség. Az ember nem mondhat nemet, mert nem tudhatja, hogy mikor lesz ilyen legközelebb. A Red Bull bizonyos értelemben olyan, mint egy szülő, mert ők azok, akik fizették az ember versenyzői pályafutását, és ők hozzák a döntéseket.”

Alguersuari összesen 46 futamot teljesített a Forma-1-ben, de 2011 végén csapattársához, Sébastien Buemihez hasonlóan távozni kényszerült a Toro Rossótól és így az F1-ből is. Azóta többek között megjárta a Formula E-t, majd 2015-ben felhagyott az autóversenyzéssel, és teljes mértékben DJ-karrierjére koncentrált. Azonban a Forma-1-en elszenvedett traumák a mai napig kísértik.

Elmondok valamit: alvás közben még mindig vannak nagyon furcsa álmaim abból az időből – jelentette ki. – Különösen a tehetetlenséget és a frusztrációt illetően, hogy soha nem sikerül, és hogy [Helmut] Marko urat mindig dühösen látom, ahogyan leszid minket. Mintha gyerekek lennénk. Ez traumát okozott, és meggyőződésem, hogy Buemi és sokan mások is keresztülmennek rajta. Nem tudtam kitörölni. Visszavonulásom után jártam terápiára, több pszichológus is segített, és még így is furcsa dolgok jutnak eszembe.

Néha például arra ébredek fel, hogy álmomban sírok, miután egy nagy kört futottam, hogy aztán Marko úr dühös arcát lássam.”

Hogy Alguersuari miért és ki miatt távozott, arról megoszlanak a vélemények. A szakítás bejelentése után kiszivárgott egy korábbi videó, amelyben Marko nehezményezi a spanyol pilóta viselkedését, de az érintett most úgy fogalmazott, hogy sorsa az osztrák szakemberénél magasabb szinten dőlt el. Ami tény, hogy vele ellentétben Buemi legalább tesztpilótaként maradhatott a csapatnál. Alguersuari úgy véli, részben az vezetett a történtekhez, hogy a Red Bull soha nem volt meggyőződve arról, hogy illik a rendszerükbe, ahogyan szerinte Carlos Sainzról is ezt gondolták.

Helmut Marko rendszeres szereplője Alguersuari rémálmainak Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„A Red Bull olyan versenyzőket akar, akik ismeretlenek, ahogyan a családjuk és a barátaik is, és csak a Red Bulltól függnek – fogalmazott. – Ez nem volt meg egy olyan pilóta esetében, akinek az apja bajnokságok promótere volt az F1-be vezető ranglétrán, és nem így volt Carlos esetében sem.”

Bár idősebb Jaimer Alguersuari valóban olyan sorozatoknak volt a szervezője, mint a World Series by Renault, idősebb Carlos Sainz pedig többszörös ralivilágbajnok és Dakar-győztes, az egykori F1-es versenyző elméletét könnyen meg lehet cáfolni. Verstappen édesapja ugyanis Jos Verstappen, aki korábban két dobogóig jutott a legjobbak között, vagyis nem mondható ismeretlen személynek.