A hétvége meglepetésemberét sokkolta, amikor megtudta az eredményét

Forma-1, Belga Nagydíj 2022, szombat, Alexander Albon
William's Thai driver Alexander Albon competes in the qualifying session for the Belgian Formula One Grand Prix at Spa-Francorchamps racetrack in Spa, on August 27, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Alexander Albon a hatodik helyről rajtolhat a Belga Nagydíjon, ami a leggyengébb csapatnak tartott Williamstől kiemelkedő eredménynek számít, ezt pedig a thai versenyző is tudja.

A huszonhat esztendős pilóta idén először verekedte be magát a Q3-ba, ami a pénteki szabadedzéseken nyújtott teljesítménye alapján nem volt meglepő, hiszen a 6. és a 11. helyen zárta a két gyakorlást. Albon sejtette, hogy a spái aszfaltcsíkon lehet esélyük jó eredményre, de a kilencedik hely – ami Max Verstappen, Charles Leclerc és Esteban Ocon büntetése miatt a hatodik rajtkockát jelenti – őt is váratlanul érintette.

„Valamivel optimistábban vártuk ezt a hétvégét, mint máskor, mert az alacsony leszorítóerős pályák jellemzően fekszenek nekünk, és ha mellette a csillagok állása is megfelelő, ki tudjuk hozni a legjobbat az autóból – nyilatkozta Albon a Sky Sportsnak. – Kicsit küszködtünk a harmadik szabadedzésen, de változtattunk néhány dolgon, amelyek láthatóan segítettek az autón.

Utána pedig sikerült ott maradni. A Q3-ban szándékosan próbálkoztam szélárnyék nélkül javítani, de nem működött, viszont így is nagyon örülök a hatodik helynek!"

Albon elmondta, eredetileg a Q2 volt a csapat célja, a Q3 viszont felülmúlta minden várakozásukat. Hozzátette, szerencséjük is volt, hiszen a megszakítások és az esős időjárás miatt senki nem tudott a szokott módon gyakorolni az edzéseken. Noha a Williams versenytempója jellemzően jobb az egykörösnél, a thai a hatodik hely után nem biztos abban, hogy ez Spában is így lesz, főleg hogy

elmondása szerint már az ötödik körre Verstappen és Leclerc is utoléri őt.

„Ez nem Monaco, hogy könnyű lesz magunk mögött tartani a többieket, úgyhogy ki kell majd rakni a könyököt és úgy kell harcolni. De megcsinálhatjuk, kíváncsian várom, mi lesz!"