Így búcsúzott a McLaren a távozó Ricciardótól

Forma-1, Olasz Nagydíj, McLaren, Daniel Ricciardo, Lando Norris, Zak Brown
(fromL) Second-placed McLaren's British driver Lando Norris, Chief Executive Officer of the McLaren Zak Brown and winner McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo celebrate during the podium ceremony after the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 12, 2021. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál közös megegyezéssel hagyja el a wokingi istállót, amit csapattársa, Lando Norris mellett Andreas Seidl csapatfőnök és Zak Brown vezérigazgató sem hagyott szó nélkül.

Szerda délután a közösségi médiában jelentette be Daniel Ricciardo és a McLaren, hogy az ausztrál pilóta a szezon végén elhagyja a csapatot. A bejelentést követően a wokingi istállótól többen is reagáltak a hírre.

Ricciardo csapattársával, Lando Norrisszal együtt a mezőny leginkább jókedélyű pilótapárosát alkotta, így érthető, hogy a brit is utalt a boldog közös pillanatokra a búcsújában.

– írta Norris, utalva a tavalyi Olasz Nagydíjon nyújtott kettős győzelmükre. – Bármi is következik, minden jót kívánok neked, és legyen nagyszerű a következő néhány hónap is!"

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke magára vállalta a felelősséget, amiért másfél év alatt sem sikerült egymásra hangolódniuk a 33 esztendős ausztrál pilótával. A német szakember abban bízik, hogy a szezon hátralévő részében még tudnak közösen harcolni, és az elmúlt három idényhez hasonlóan a konstruktőri pontverseny legjobb négy helyezettje között zárnak.

„El kell ismernünk, hogy nem sikerült együtt működnünk, annak ellenére, hogy Daniel oldaláról és a csapat részéről is mindenki elkötelezett volt és minden erőfeszítést megtett. Nyílt, őszinte és átlátható belső párbeszédet folytattunk egymással, ahogy mindig is tettük.

nyilatkozta Seidl. – Nyilvánvalóan ez nem az az eredmény, amit vártunk, ugyanakkor fontos, hogy még összpontosítsunk a hátralévő kilenc futamra, és csapatként mindent beleadjunk. Daniel is ezt fogja tenni, és megpróbálja a csúcson befejezni a csapattal való együttműködést, ami fontos lenne, mert szoros harcban állunk az Alpine-nal a konstruktőri tabella negyedik helyéért."

A 2021-es Olasz Nagydíj kiemelkedően a legszebb hétvége volt a McLaren számára az elmúlt másfél évben Forrás: AFP/Miguel Medina

A Ricciardót az év korábbi részében többször is nyilvánosan kritizáló vezérigazgató, Zak Brown a búcsúbeszédében sem fogalmazott finoman a pilótájával szemben, de hozzátette, hogy bízik abban, hogy jó helyre kerül az ausztrál.

„Úgy gondolom, kijelenthető, hogy

– mondta Brown, aki 2020 végén csábította el Ricciardót az Alpine-tól. – Egyértelmű, hogy fantasztikus az előélete, hiszen hétszeres nagydíjgyőztesként érkezett hozzánk, és nyolcszoros nagydíjgyőztesként hagy el minket jelen állás szerint. Noha van még hátra kilenc futam, és ki tudja, mi lesz még ebben az évben. Remélhetőleg egy új környezetben visszatalál a régi formájához."

Brown hozzátette, bízik abban, hogy az egyelőre bizonytalan jövőjű Ricciardo 2023-ban is az F1-es mezőny tagja lesz,

ha azonban mégsem jut üléshez, szívesen egyeztetne vele más sorozatokról – például az IndyCarról –, ahol a McLaren csapatát erősíthetné.