Az autósport veszélyes válfaját próbálná ki a McLaren fiatal pilótája

Forma-1, Lando Norris, Azeri Nagydíj 2022, péntek
McLaren's British driver Lando Norris reacts during a press conference ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 10, 2022. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Lando Norris elárulta, szívesen kipróbálná a ralizást, kezdetben a lehető legbiztonságosabb körülmények között. A McLaren versenyzője ugyanakkor hozzátette, hogy egyszer talán versenyszerűen is űzné az autósportnak ezt az ágát.

Lando Norrist alapvetően Forma-1-es versenyzőként ismerjük, hiszen 2019-es bemutatkozása óta már a negyedik idényét tölti a sorozatban. A brit versenyző azonban más, nem együléses versenyautókat is szívesen vezet: erre jó példa a 2018-as Daytonai 24 órás verseny, amelyen többek között Fernando Alonso csapattársaként, Zak Brown McLaren-vezérigazgató istállójának, a United Autosportnak a színeiben vett részt.

Norrist saját márkájának fotózásán hozta lázba a ralizás

Most pedig egy másik műfajjal, a ralizással szeretne megismerkedni. Mindezt azok után döntötte el, a Quadrant, vagyis az általa alapított esportcsapat új ruházati kollekciót adott ki, amelynek témája a terepen való versenyzés volt.

Szeretném egyszer kipróbálni a ralizást

nyilatkozta azAutosportnakA Quadrant ruházattal közös kollekciónk egy tereptémájú, és nemrég elmentünk, hogy felvegyünk hozzá egy anyagot, amelyben ralizás is szerepel. Most, hogy először jártam ott, rájöttem, hogy menyire őrültek azok az emberek. Nagyon vágytam rá, hogy én is kipróbáljam.”

A ralizás azonban manapság jóval veszélyesebb a Forma-1-nél, elég csak Robert Kubica szomorú példájáig mennünk, aki életveszélyes és később maradandónak bizonyuló sérüléseket szenvedett 2011 elején egy ilyen versenyen. Éppen ezért Norris a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretne raliautóba ülni.

Talán ott kezdem el év végén, ahol nincsenek fák – jelentette ki. – Csak ki akarom próbálni, egy biztonságos helyen, ahol van gumifal. Az autó irányítása, a kézifék, az időzítés, és minden ilyesmi… Mindig jó, ha az ember csinál valami mást a Forma-1-es autó vezetésén kívül. Ez olyan, mint a gokartozás, amit sok F1-es pilóta szeret, mert visszaadja nekik azt, hogy megvan az érzés, és a gokartozás nagyon is az érzésről szól.

Ugyanez a helyzet a ralival: én csak szeretnék valami újat kipróbálni.”

Persze nem csak Kubica ralizott korábban. A jelenlegi mezőnyből Valtteri Bottas többször is elindult az egyik téli versenyen, honfitársa, Kimi Räikkönen pedig a világbajnokságon is részt vett, mialatt 2010-ben és 2011-ben szüneteltette F1-es karrierjét. Norris nem zárja ki, hogy egyszer versenyszerűen is fog ralizni, de nem akar ennyire előre szaladni.

Norris nem zárja ki, hogy egyszer egy raliversenyen is elindul Forrás: AFP/Ozan Kose

„Egy nap talán – válaszolta az rr vonatkozó kérdésre. – Előbb ki kell próbálnom, csak hogy lássam, milyen, mert fantasztikusnak tűnik. Az életben mindig vannak dolgok, amiket az ember meg szeretne csinálni. Ez olyasmi, amit egyszer ki akarok próbálni.”