Vágólapra másolva!
A hétszeres brit Forma-1-es világbajnok, Lewis Hamilton a legjobban fizetett pilóta, ez nem meglepő. A 37 éves brit az elmúlt nyolc szezonból hatban megszerezte a világbajnoki címet a Mercedesnél. A második helyen álló versenyzőt is kitalálhatják a legtöbben, hiszen az nem más, mint Max Verstappen. A lista további helyezettjeinek a sorrendje viszont meglehetősen váratlan. 

Hamilton megszerzett hét világbajnoki címét első helye is tükrözi. Azonban megérkezett egy új trónkövetelő, Max Verstappen személyében, aki úgy tűnik, hogy az idei világbajnoki cím legfőbb várományosa, ezzel pedig egyre jobban megközelítheti Hamiltont az éves fizetésük tekintetében is. A holland a tavalyi szezonban megnyerte első F1-es világbajnoki címét, ezzel elvéve Hamiltontól a rekordot döntõ, nyolcadikat az utolsó futam utolsó körében. A SunSport megvizsgálta, hogy mennyit tehetnek zsebre az F1-es versenyzők éves szinten a Spotrac kutatása szerint.

1. Lewis Hamilton - 33 millió font (15,8 milliárd forint)
Hamilton még mindig az F1 legnagyobb sztárja, amit meg is kell fizetnie a csapatának. A Mercedes pilótája évi 33 millió fontot kap, így jelenleg ő a legjobban fizetett versenyző a rajtrácson. Az idei szezon eredményei azonban nem úgy alakultak, ahogy Hamilton azt valószínűleg tervezte, hiszen 2022-ben még nem sikerült győzelmet aratnia.

2. Max Verstappen - 20,6 millió font (9,8 milliárd forint)
A 2021-es világbajnok, Verstappen évi 20,6 millió fontot markol fel. Az elmúlt két szezont figyelembe véve, a holland határozottan magasabb bércsomagot is kérhet a jövő évre a Red Bulltól. Verstappen következetessége és stabil teljesítménye kiemelkedő. Az idei év eddigi 13 versenyéből nyolcat megnyert, és a második világbajnoki cím megszerzésére készül.

3. Fernando Alonso - 16,5 millió font (7,9 milliárd forint)
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso foglalja el a harmadik pozíciót. Az Alpine versenyzője évi 16,5 millió fontot kap. Alonso ebben a szezonban a tizedik helyen áll a pilóták világbajnoki pontversenyében. A spanyol a következő szezont már az Aston Martinnál kezdi a visszavonuló Sebastian Vettel helyén. Valószínűsíthető, hogy az Aston Martin csapata magasabb fizetést ajánlott neki a jelenleginél.

4. Lando Norris - 16,5 millió font (7,9 milliárd forint)
A fiatal brit az egyik legnépszerűbb pilóta a rajtrácson. A McLaren ásza évi 16,5 millió fontot kap, annak ellenére, hogy még nem nyert futamot a sportágban. Norris a hetedik helyen áll a pilóták vb-i tabelláján, egy hellyel Hamilton mögött.

5. Sebastian Vettel – 12,3 millió font (5,9 milliárd forint)
A négyszeres világbajnok Vettel az idei szezon végén visszavonul. Ez azt jelenti, hogy az évi 12,3 millió fontot, amit az Aston Martin csapatától kap, idén utoljára teheti zsebre.

6. Daniel Ricciardo – 12,3 millió font (5,9 milliárd forint)
Daniel Ricciardo átigazolása a McLarenhez nem a tervek szerint alakult. Habár az ausztrál küzdött a jó teljesítményért, az elmaradt, és a dolgok jelenlegi állása szerint az idei szezon végén elhagyni kényszerülhet az istállót. A McLarennel élő szerződése van 2023-ra is, ám a csapat annyira elégedetlen a pilótával hogy készek kifizetni az extra pénzt az egyoldalú szerződésbontás miatt. Ricciardo évente 12,3 millió fontot tett zsebre a McLarennél.

7. Charles Leclerc - 9,9 millió font (4,7 milliárd forint)
A Ferrari évente 9,9 millió fontot fizet ki azért, hogy Charles Leclerc vezesse az egyik autóját. A monacói a második a pilótabajnokságban, és jelentős előnnyel kezdte a szezont, viszont hamar visszaesett a teljesítménye, így kevés esély van rá, hogy behozza a lemaradását Verstappenhez képest. Erre még ott a szezon második fele a Ferrarinak és Leclercnek, akiknek hibátlan versenyhétvégéket kellene produkálniuk ahhoz, hogy életben tartsák a világbajnoki esélyeiket.

8. Valtteri Bottas - 8,2 millió font (3,9 milliárd forint)
Valtteri Bottas, a Mercedes egykori pilótája az Alfa Romeót választotta új csapatául. A finnnek 8,2 millió fontot fizetnek, aki ebben a szezonban időnként erős kritikával illette korábbi csapatát és csapattársát, Lewis Hamiltont is.

9. Lance Stroll - 8,2 millió font (3,9 milliárd forint)
Az Aston Martin versenyzője, Lance Stroll igen nagy összeget kap annak ellenére, hogy a 18. helyen áll a pilóták pontversenyében. Stroll 8,2 millió fontot keres évente, az édesapja tulajdonában lévő istállónál.

10. Carlos Sainz - 8,2 millió font (3,9 milliárd forint)
A ferraris Carlos Sainz megszerezte élete első F1-es győzelmét ebben a szezonban Silverstone-ban. A spanyolnak 8,2 millió fontot fizetnek, akit nagyrészt Leclerc mögött, a csapat második számú pilótájaként tartják számon.

11. Sergio Pérez - 6,6 millió font (3,2 milliárd forint)
A legnagyobb meglepetés talán az, hogy a Red Bull-os Sergio Pérez csak a 11. helyet foglalja el a listán. A mexikói 14 millió fonttal kevesebb fizetést kap, mint csapattársa, Verstappen. Pérez Monacóban nyert ebben a szezonban, és jelenleg a harmadik helyen áll a pontversenyben.

12. Kevin Magnussen - 4,9 millió font (2,3 milliárd forint)
Kevin Magnussen visszatért a Forma-1-be ebben a szezonban a Haas pilótájaként az orosz Nikita Mazepin kirúgását követően. Magnussennek évi 4,9 millió fontot fizet azért, hogy a Haas-nál vezessen, a 2022-es idény kezdeti szakaszában pedig néhány igen figyelemreméltó eredményt is elért a dán.

13. Pierre Gasly - 4,1 millió font (1,96 milliárd forint)
Az AlphaTauri-s Pierre Gasly 4,1 millió fontot kap. A franciának 16 pontja van ebben a szezonban.

14. Esteban Ocon - 4,1 millió font (1,96 milliárd forint)
A francia évi 4,1 millió fontot markol fel az Alpine-nál. Ocon meglepő győzelmet aratott a 2021-es Magyar Nagydíjon, az idei szezonban pedig a nyolcadik helyen áll a pilótatáblázatban.

15. George Russell - 4,1 millió font (1,96 milliárd forint)
A Mercedes pilótája, George Russell igencsak a lista alján szerepel. A britnek "mindössze" 4,1 millió fontot fizetnek azért, hogy a csapatnál vezessen. Russell ebben a szezonban debütált a Mercedesnél, jelenleg pedig a negyedik helyen áll a pilóták pontversenyében. Még csapattársát, Hamiltont is legyőzi, aki 33 millió fontot vág zsebre évente.

16. Alexander Albon - 1,6 millió font (765 millió forint)
A Williams évente 1,6 millió fontot fizet Albonnak. Ez nagyjából korrekt összeg, tekintve, hogy a 19. helyen áll a tabellán.

17. Nicholas Latifi - 825 000 GBP (395 millió forint)
Latifi is jócskán a lista aljára szorult ebben a szezonban, 825 ezer fontot fizet neki a csapata.

18. Csou Kuan-jü [Zhou Guanyu] - 825 000 GBP (395 millió forint)
Az Alfa Romeo 825 ezer fontot fizet Kuan-jü-nek. A kínai pilóta azzal vonta magára idén eddig a legnagyobb figyelmet, hogy a Silverstone-i Nagydíjon horror balesetbe keveredett, amit szerencsére egy karcolás nélkül megúszott.

19. Mick Schumacher - 825 ezer font (395 millió forint)
Michael Schumacher fia a Haas csapatában versenyez ebben a szezonban. Nemrégiben megszerezte az első pontjait az F1-ben, amikor a Haas autójával a vártnál jobb teljesítményt tudott elérni. Schumacher 825 ezer fontot kap évente az amerikai csapatától.

20. Cunoda Juki - 619 ezer GBP (296 millió forint)
Az AlphaTauri pilótája, Cunoda Juki a "legrosszabbul" fizetett versenyző a rajtrácson. "Mindössze" 619 000 GBP-t keres évente. A japán időnként ígéretes jeleket mutat arra vonatkozóan, hogy helye van a Forma-1-ben, de a csapatrádióban tett kirohanásai folyamatos beszédtémát szolgáltatnak, amely kétséges, hogy előrébb vinné őt a karrierjében.
Forrás