Már debütálása előtt szembesült az F1 kegyetlen oldalával az újonc pilóta

Forma-1, Csou Kuan-jü, Magyar Nagydíj 2022, péntek
Zhou Guanyu of Alfa Romeo arrives ahead of the practice before the Formula 1 Hungarian Grand Prix at Hungaroring in Budapest, Hungary on July 29, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Csou Kuan-jü őszintén beszélt a gyalázkodó hozzászólásokról és üzenetekről, amelyeket még F1-es bemutatkozása előtt kapott. Amellett, hogy ezek rosszulestek a kínai pilótának, meg is lepődött rajtuk, de úgy véli, azóta sikerült bizonyítania.

Az utóbbi időszakban több F1-es pilóta beszélt nyíltan az őket vagy családtagjukat, ismerősüket ért online bántalmazásról. Ezt a jelenséget manapság nemcsak az F1-es pilóták, hanem az élsportolók, illetve egyéb területről ismert hírességek is kénytelenek elviselni. A mezőny idei újoncának, Csou Kuan-jünek viszont már azelőtt szembesülnie kellett az ilyen jellegű üzenetekkel, mielőtt F1-es versenyzőként bármit is csinált volna.

Csou már F1-es bemutatkozása előtt rengeteg gyalázkodó üzenetet kapott Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A kínai pilóta érkezését azt követően jelentette be az Alfa Romeo, hogy Antonio Giovinazzi távozása hivatalossá vált. Akkoriban felröppentek a pletykák, hogy a kínai szponzorok hatalmas összeggel járulnak hozzá a hinwili istálló költségvetéséhez, és mivel Csou még csak nem is lett bajnok az F2-ben, a szurkolók jelentős része elkönyvelte őt fizetős versenyzőnek. A tűzre pedig csak olajat öntött elődjének nyilatkozata, miszerint „az F1 könyörtelen tud lenni, amikor a pénz számít”.

Ennek következtében Csou ellen néhányan már a bemutatkozását megelőzően hadjáratot indítottak ellene a közösségi médiában.

Az emberek manapság sokat használják az internetet és a közösségi médiát – nyilatkozta azAutosportnak. –Amikor ez történt, nagyon meglepett, hogy mennyi ember dobálózott rasszista megjegyzésekkel vagy hasonló dolgokkal. Vannak rajongók, akik nekem szurkolnak, de sokan nem nagyon követik az F2-t, illetve az utánpótlás-sorozatokat. Csak megnézik, hogy ki vagyok, [látják] hogy Kínából jöttem, [és azt mondják, hogy] csak ezért kaptam ülést. Ez eléggé fájt, mert amikor az embernek van egy álma, és végre eléri azt, arra számít, hogy gratuláljanak neki, nem pedig arra, hogy ilyen üzeneteket küldjenek, és megpróbálják lehúzni. Engem azonban nem húz le, ha pusztán ránézek ezekre a hozzászólásokra, vagy ha rossz dolgokat vágnak hozzám.”

Az utóbbi időszakban a sportágat olyannyira ellepték a toxikus drukkerek, legyen szó akár a valós, akár az online térről, hogy az F1 kampányt indított a bántalmazás minden formája ellen. Ebben a többi pilóta mellett Csou is szerepet vállalt, akinek nem esett jól, amit céljai elérése után kapott.

Eléggé fájtak [a hozzászólások] – jelentette ki. – Elértem az álmaimat, az első háromban végeztem az F2-ben, amivel megszereztem az [F1-es szerepléshez szükséges] szuperlicencpontokat.

Amikor mások nem igazán követik az ember útját, és így beszélnek, az számomra elég fájdalmas.”

Csou azóta tizenhárom versenyt teljesített a Forma-1-ben, és bár eleinte jelentősen elmaradt csapattársa, Valtteri Bottas tempójától, összességében nem vallott szégyent, főleg a tavalyi újoncok szereplését figyelembe véve. Emiatt a közösségi médiában is elcsendesedtek a vele szemben megfogalmazott kritikák, sőt, állítása szerint néhányan bocsánatot is kértek tőle a korábbi hozzászólásokért.

Csou azóta a pályán bizonyított kritikusainak Forrás: AFP/Joe Klamar

„Sikerült bizonyítanom, és a legtöbb ember véleményén tudtam változtatni, úgyhogy ebből a szempontból nagyon boldog vagyok – fogalmazott. – A közösségi média jó dolog, minden sportágnak és minden embernek lehetőséget ad arra, hogy megmutassa a személyiségét olyanoknak, akiknek nincs lehetőségük közel kerülni hozzájuk. Azonban ott van a hátulütője, hogy ok nélkül vágnak rossz dogokat az ember fejéhez. Ugyanakkor szerintem összességében jól megvagyok azzal, ahogyan ezt kezelem. Más, mint amit a szerződés aláírásakor elképzeltem. Az F2-ben mindenki az F1-es ülésben reménykedik. Elég furcsa, hogy fél év mennyi mindent megváltoztat, csak azért, mert meglett [az ülés]. Ez mindenkinél teljesen normális.”