Látványos animáció készült az év eddigi legnagyobb balesetéről - videó

Forma-1, Brit Nagydíj, Csou Kuan-jü balesete
Alfa Romeo's Chinese driver Zhou Guanyu skids across the track after a collision at the start of the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 3, 2022. (Photo by Ben Stansall / AFP)
Vágólapra másolva!
A nagyobb F1-es baleseteket rendre feldolgozó csatorna Csou Kuan-jü silverstone-i bukásáról is elkészítette animációját. A videóban látványos módon a kínai pilóta fedélzeti kamerájából is rekonstruálták az eseményeket, és fontos részleteket emeltek ki.

Nem túlzás azt állítani, hogy Csou Kuan-jü silverstone-i balesete az év eddigi legnagyobb bukása volt az F1-ben, így a Crashalong nevű YouTube-csatorna működtetőjének figyelmét sem kerülte el. A tartalomgyártó rendre elkészíti saját animációját a nagyobb ütközésekről, és ez most sem történt másképp.

Animáció készült Csou balesetéről

A videó szokás szerint „a felvételek alapos elemzése után” az elejétől végéig rekonstruálta az eseményeket. Ahogyan az a korábbi incidensek esetében is lenni szokott, az első részében különböző szögekből mutatja be az eseményeket. Ezek közül a leglátványosabb Csou fedélzeti kamerája, ami még akkor is egészen látványos, ha tudjuk, hogy nem száz százalékban fedi a valóságot.

Ezt követően szuperlassításban követhetjük végig a történteket, és a készítő kiemeli az általa legfontosabbnak vélt részleteket.

Ahogyan az a normál felvételeken is látható, a balra húzó George Russell előbb Pierre Gaslyval, majd a kínai újonccal ért össze, akinek az autója elemelkedett az aszfalttól. Ekkorra már 233 km/h-s sebességre gyorsult fel.

Mire az Alfa Romeo teteje a pálya felületének csapódott, a tempó már „csak” 196 km/h volt. Ekkor a bukócsövet akkora ütés érte, hogy megsérült, és 92 méternyi csúszás után levált az autóról. Mindez azért ijesztő, mert így lényegében csak a glória akadályozta meg, hogy Csou sisakja az aszfalttal érintkezzen.

Az FIA egyébként azóta reagált erre a fejleményre, és összeült a szervezet F1-es technikai tanácsadó bizottsága. A közlemény szerint a csapatok készen állnak arra, hogy 2023-tól szigorúbban ellenőrizzék ezt az alkatrészt, ami valószínűleg azt jelenti, hogy nagyobb terhelésnek lesz kitéve a törésteszten.

A Nemzetközi Automobil Szövetség az elemzések elvégzése után fog részleteket közölni az istállókkal.

A videó készítője kiemelte, hogy Csou az aszfalton átlagosan 7,4, míg a kavicságyban 12,7 m/s2-tel lassult, a kerítésnek pedig 42 km/h-val vágódott neki. Az a veszély azonban nem állt fenn, hogy azt átszakítva az autó a nézőkre is veszélyt jelentsen, mert a kerítést 150 km/h-ra tervezték.

Csou sérülés nélkül megúszta a balesetet Forrás: AFP/Ben Stansall

Az idei évből egyébként ez a második F1-es baleset, amit a Crashalong feldolgozott, korábban Mick Schumacher dzsiddai bukásáról készített animációt. Tavaly többek között Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközéseiről, valamint a hungaroringi rajtbalesetről csinált videót, 2020-ból pedig Romain Grosjean bahreini balesetét dolgozta fel. Emellett pedig a távolabbi múltból is elővett már néhány esetet: a csatornán megtalálható Ayrton Senna és Alain Prost első szuzukai találkozása, Ralf Schumacher repülése a 2022-es Ausztrál Nagydíj rajtja után, valamint Robert Kubica és Fernando Alonso bukása a 2007-es montreali, illetve a 2016-os melbourne-i futamról. A csatornán egyetlen olyan incidens van, amely nem az F1-ben történt, ez pedig Sophia Flörsch félelmetes balesete a 2018-as makaói F3-as futamon.