Leclerc egy közös fotót osztott meg Bianchi halálának évfordulóján - kép

Charles Leclerc
Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, portrait during the Formula 1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring circuit from 7th of June to 10th of July, 2022 in Spielberg, Austria. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc egy közös képpel emlékezett meg néhai keresztapjára, a hét éve elhunyt Jules Bianchira. A monacói pilóta nemrég őszintén beszélt barátai, illetve édesapja elvesztéséről.

Hét éve ezen a napon vesztette életét Jules Bianchi, a Marussia egykori pilótája, illetve a Ferrari korábbi akadémistája. A francia versenyző a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett nagyon súlyos balesetet, amikor nekiment az Adrian Sutil autóját mentő munkagépnek. Az akkor mindössze 25 éves versenyző kómába került, és többé már nem ébredt fel, kilenc hónap múlva pedig szervezete végleg feladta a küzdelmet.

Ezzel a képpel emlékezett meg Leclerc a hét éve elhunyt Bianchiról

Az F1-es mezőnyből egyértelműen Charles Leclerc állt a legközelebb hozzá, hiszen a monacói pilótának Bianchi volt a keresztapja. A 24 éves versenyző rendszeresen hangsúlyozza, hogy mennyit jelentett neki, és természetesen az évforduló napján is megemlékezett rá.

Az ötszörös futamgyőztes egy közös képet osztott meg saját Instagram-oldalán, még gokartos korából, és annyit fűzött hozzá, hogy „7 éve, hogy elmentél”.

Nem Bianchi volt az egyetlen versenyző, akivel Leclerc jó viszonyban volt, viszont már nincs köztünk. Anthoine Hubert a 2019-es spái F2-es főfutamon szenvedett halálos balesetet. Bár Leclerc-t érthető módon megrázták ezek az események, soha nem tántorították el a versenyzéstől.

Nem gondolok a veszélyre – nyilatkozta nemrég a Daily Mailnek. – Jules-höz rendkívül közel álltam, Anthoine-nal pedig már fiatalkorunk óta ismertük egymást. Nagyon nehéz azokra az emberekre gondolni, akiket ismertem, de az általam legjobban szeretett sportág miatt már nincsenek itt. Azon viszont nem gondolkozom, hogy abbahagyom, fiatalkorom óta erre vagyok programozva. Semmi mást nem tudok csinálni, csak a vezetésben vagyok jó.”

Azonban Leclerc-nél itt még nincs vége a komoly veszteségek sorának: 2017-ben elhunyt édesapja, Hervé Leclerc, napokkal az F2-es bakui hétvége előtt. A monacói pilóta elképesztő módon a főversenyt megnyerte, a sprintfutamon pedig másodikként ért célba, hogy aztán azonnal visszamenjen a családjához.

Azt kérdeztem magamtól, hogy édesapám akkor mit akart volna, hogy tegyek

– idézte fel. – A válasz elég gyorsan jött: versenyezni és nyerni. Mindkét célt sikerült elérni. Apámhoz rendkívül közel álltam, lényegében mindent megtett értem. Egyenesen Bakuba mentem, majd visszajöttem, hogy a családommal együtt tegyem, amit kell.”

Leclerc már jó néhány tragédiát átélt Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

Leclerc édesapja halálához hasonlóan Hubert elvesztése után is nyert: nem egész 24 órával a tragédiát követően aratta élete első F1-es győzelmét az azévi Belga Nagydíjon. Leclerc elárulta, a volán mögött félre tudja tenni az érzelmeit, de ezen alkalmakkor gyötörte a lelkiismeret-furdalás.

Otthon emocionális tudok lenni, de az autóban más ember vagyok – magyarázta. – Ezt a karaktert az évek során alakítottam ki. Képes vagyok egyik állapotból a másikba lépni, hogy százszázalékos teljesítményt nyújtsak.

Az egyetlen dolog, ami miatt bűntudatot éreztem, hogy kivertem a fejemből apám, illetve egy barátom halálát. Azonban ez csak néhány órára szólt.”

Leclerc csapattársa, Carlos Sainz is megemlékezett Bianchiról: a spanyol pilóta egy képet tett közzé a francia versenyzőről, fölé pedig azt írta, hogy „mindig velünk vagy”. Rajta kívül az F1 és a Ferrari sem feledkezett meg az évfordulóról, ahogyan számos újságíró, illetve hírportál sem.

Sainz is megemlékezett Bianchiról

Natalie Pinkham, a Sky Sports riportere egy megható történetet is megosztott saját Twitter-oldalán. „Egyszer egy interjúban véletlenül Jules-nek szólítottam Charles-t. Elvörösödtem, és sűrűn elnézést kértem. [Erre] ő azt mondta, hogy »miért kérsz bocsánatot? Ez a legnagyobb dicséret, amit kaphattam.«”