Óriási vagyon eltitkolásának vádjával áll bíróság elé Bernie Ecclestone

Forma-1, Bernie Ecclestone
The inauguration of Jochen-Rindt-Platz in the Reininghaus district of Graz during Jochen Rindt commemorative celebrations on Thursday, 7 October 2021, in Graz. Bernie Ecclestone - 20211007_PD4346 (Photo by ERWIN SCHERIAU / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Bernie Ecclestone ellen, miután a brit adóhatóság vizsgálata alapján 400 millió fontnyi offshore vagyont titkolhatott el. Az F1 egykori vezérigazgatója bocsánatot kért a Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos, sokakat megbotránkoztató kijelentései miatt.

Bíróság elé kell állnia Bernie Ecclestone-nak, az F1 korábbi vezérigazgatójának. A brit üzletember ellen a Crown Prosecution Service (CPS), vagyis az Angliában és Walesben a büntetőeljárások lefolytatásával foglalkozó legfőbb állami szerv emelt vádat, miután a gyanú szerint jelentős vagyont titkolt el.

Vádat emeltek Ecclestone ellen Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ERWIN SCHERIAU / APA / picturedesk.com/Erwin Scheriau

A 91 éves üzletember a TheSunday Times szerint 2,5 milliárd fontnyi vagyonnal rendelkezik, ám a brit adóhatóság (HMRC) vizsgálata alapján 400 millió fontnyi (közel 200 milliárd forint) tengerentúli offshore vagyont titkolt el. A CPS közleményt adott ki, hogy vádat emeltek Ecclestone ellen.

A CPS megvizsgálta a HMRC által benyújtott bizonyítékokat, és engedélyezte a vádemelést Bernard Ecclestone-nal szemben csalás miatt, mivel nem jelentette be a HMRC-nek a tengerentúlon tartott, 400 millió fontot meghaladó értékűnek vélt vagyontárgyait

– jelentette ki Andrew Penhale legfőbb ügyész. – A Crown Prosecution Service emlékeztet minden érintettet, hogy a vádlottnak joga van a tisztességes eljáráshoz. Rendkívül fontos, hogy ne jelenjen meg semmilyen online beszámoló, kommentár vagy információ, amely bármilyen módon veszélyeztetheti az eljárást.”

Ez utóbbit Simon York, a HMRC csalások vizsgálatára szakosodott osztályának igazgatója is hangsúlyozta. Emellett kiemelte, hogy az Ecclestone elleni vádemelés „egy összetett és világméretű bűnügyi nyomozás eredménye”.

A büntetőjogi vád a HMRC-től eltitkolt több mint 400 millió fontnyi offshore vagyonból származó adófizetési kötelezettségre vonatkozik

– fogalmazott. – A HMRC a becsületes adófizetők oldalán áll, és keményen fellépünk, ha adócsalás gyanúja merül fel. Üzenetünk egyértelmű, senki sem kerülhet ki a kezeink közül.”

Ecclestone tárgyalása augusztus végén kezdődik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Az első tárgyalás augusztus 22-én, helyi idő szerint 10 órakor kezdődik. Ecclestone 2012 és a 2014 között egy vesztegetési ügy vádlottja volt, amely azt követően zárult le a bűnösség beismerése nélkül, hogy 60 millió fontot fizetett. A brit üzletembert nemrég Brazíliában tartóztatták le tiltott fegyverviselés miatt, de óvadék ellenében hamar szabadulhatott.

Ecclestone elnézést kért a Putyinnal kapcsolatos kijelentéseiért

Pár héttel ezelőtt Ecclestone azzal került az újságok címlapjára, hogy méltatta az Ukrajnában háborút kirobbantó Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét, és kritizálta a megtámadott ország miniszterelnökét, Volodimir Zelenszkijt. Kijelentései sokakat megbotránkoztattak, ezért Ecclestone elnézést kért.

Valószínűleg jót tesz nekem, ha elmondok néhány dolgot, ami nyomja a szívemet, illetve ami zavar a kijelentésemet illetően, valamint azzal kapcsolatban, hogy az emberek mit gondolnak erről – nyilatkozta aSky Sportsnak. –Gyakran előfordul, hogy az emberek kiállnak, és beszélnek bizonyos dolgokról vagy csinálnak bizonyos dolgokat anélkül, hogy igazán átgondolnák.

Valószínűleg én is ezt tettem.”

Az ominózus interjújában Ecclestone első osztályú embernek nevezte Putyint, és elárulta, hogy még mindig feláldozná az életét Oroszország első emberéért. A háborúról annyit mondott, hogy szerinte nem volt szándékos a részéről. A 92. évében járó üzletember most leszögezte, hogy az Ukrajnában élő emberek egyáltalán nem érdemlik meg a jelenlegi helyzetet.

Megértem, hogy az emberek azt gondolják, hogy védem, amit [Putyin] Ukrajnában tett, de ez nem így van – hangsúlyozta. – Én a második világháború alatt nőttem fel, szóval tudom, hogy milyen, és együttérzek az ukrajnai emberekkel, akik olyasmi miatt szenvednek, amit nem követtek el. Ők semmi rosszat nem tettek. Semmit nem kezdeményeztek, semmit nem csináltak, csupán élni akarják az életüket. Szeretnék, hogy a gyerekeik iskolába járjanak, és próbálnak pénzt keresni, hogy fenntartsák a családjukat.

Nem érdemlik meg a szenvedést.”

Ecclestone korábban elmondta, szerinte Zelenszkijnek kellett volna tárgyalnia Putyinnal, és neki kellett volna másképpen kezelnie a szituációt. Azt az álláspontját most is tartja, hogy a tárgyalás lenne a megoldás, de még egyszer hozzátette, hogy senkit nem akart megbántani.

Ecclestone megbánta a Putyinról és a háborúról tett megjegyzéseit Forrás: Mikhail Metzel/TASS/Mikhail Metzel

„Ez senkinek nem jó, nem látom, hogy bárki is profitálhatna [a háborúból] – folytatta. – Szerintem [a feleknek] találkozniuk kellene, és egyezségre kéne jutniuk. Elnézést, ha a kijelentésem bárkit is feldühített, mert ez nem volt szándékos.”