Így motiválják az F1-be vágyó lányokat: Alonsót erőnlétben elverné egy nő

W Series, Alice Powell
Alice Powell during the W Series testing at the Barcelona-Catalunya Circuit, in Barcelona, on 03th March 2022. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Joan Valls/Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alpine programot indít a női autóversenyző-jelöltek karrierjének beindítására. A márka és az F1-es csapat vezérigazgatója nem lát akadályt arra, hogy sikeresek legyenek a hölgyek, szerinte le kell rombolni a negatív mítoszokat.

Az Alpine programot indít Race(H)er néven annak érdekében, hogy az autóversenyzés világában emelkedjen a nők részaránya. Egyrészt saját mérnöki stábjukban szeretnék 30%-ra feltornászni a hölgy alkalmazottak hányadát (ez jelenleg 12% az autógyár teljes állományát tekintve), másrészt ki akarnak nevelni sikeres versenyzővé váló hölgyeket.

A nők számára létrehozott W Series-ben versenyző Alice Powell is részt vesz az Alpine programjában Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport

Utóbbi érdekében négy-öt fiatal lány pályafutását kezdik egyengetni, és heteken belül eldől, kiket választanak ki. A márka vezérigazgatója úgy véli, az előítéletek, prekoncepciók felszámolása fontos lépés az úton.

– idézte a BBCLaurent Rossit. – Mi csak egy roppant csekély hányadukkal foglalkozunk, de ha egyszer csak kinyílik az ajtó, ki tudja [hogyan változik a megítélés]? Többen próbálkoznának, mi képeznénk őket és remélhetőleg több nő jutna előre."

„Eddig azért nem sikerült, mert sosem kaptak rendes képzést, megfelelő környezetet. Az irányító szervezetek és az egyéb érdekeltek nem támogatták őket eléggé. Pedig a nők képesek vadászrepülőt vezetni, űrhajóval utazni, miközben hihetetlen akadályokat küzdenek le fizikálisan és intellektuálisan. Extra képességeik vannak. Képesek lennének Forma-1-es autót vezeti, ebben biztos vagyok benne."

Susie Wolff (Toto Wolff felesége) a Williamsnél tesztelhetett a 2010-es évek közepén Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Az elképzelésünk az, hogy mindent az alapokról kezdünk és elintézzük, hogy ugyanolyan utat építünk ki, mint a férfiaknak. Hiszem, hogy ezáltal megsokszorozzuk a nők sikerének esélyeit."

„Nincs akadálya, hogy a nők is sikerrel járjanak."

A programban mentorként részt vesz Alice Powell, aki a nők számára pár éve létrehozott W Series első két idényében 3., illetve 2. lett. Feltérképezik Fernando Alonsóval és Esteban Oconnal, hogy milyen fizikai-mentális képességekkel kell rendelkeznie egy sikeres versenyzőnek, ebben a párizsi agykutató intézet is a partnerük.

Fernando Alonso, az Alpine F1-es pilótája munkában Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Rossi állítja, egy csúcsformában lévő hölgy erőnlétileg bizony Alonso fölé kerekedne. „Hihetetlenül edzett, de nem annyira, mint egy olimpikon. Ha ő képes 40 évesen F1-es autót vezetni, nem értem, egy nagyon edzett 30 éves nő miért ne tudna" – mondta az Alpine vezérigazgatója.

A Forma-1-ben többször próbálkoztak már rajthoz állni nők, de csak ketten jutottak el a futamig. Igaz, közülük Lella Lombardi egy baleset miatt korán leintett futamon pontszerző lett, az 1975-ben szerzett fél pontjával ő a legsikeresebb a listán.