Vágólapra másolva!
A Csou Kuan-jü balesetét a legközelebbről látó, majd segíteni igyekvő George Russell szerint fontos tanulsággal szolgált a Brit Nagydíjon történt, végül szerencsés kimenetelű incidens. A kínai pilóta és főnöke, valamint Alexander Albon személyében a másik kórházba került versenyző is megszólalt.

Az év eddigi legnagyobb balesetével indult a Brit Nagydíj, hiszen közvetlenül a rajt után több autó összeért egymással, aminek következtében Csou Kuan-jü felborult, majd sokáig fejjel lefelé csúszott, hogy aztán a gumifalon átugratva a nézőket védő kerítés mellett kössön ki. Sokáig semmit nem lehetett tudni a kínai pilóta állapotáról, de aztán szerencsére jó hírek érkeztek, és kiderült, hogy csak kivizsgálásra kellett beszállítani az orvosi központba.

Óriási balesettel indult a Brit Nagydíj

George Russell az egyik kulcsszereplője volt az esetnek, és premier plánban láthatta, hogy mi történik kollégájával. Nem véletlen, hogy miután kiszállt az autójából, azonnal rohant, hogy megnézze, mi a helyzet Csouval. Végül ő is megnyugodhatott, de kijelentette, a jövőre nézve komolyan kell venni a történteket.

– idézi a Mercedes versenyzőjét aBBC. –A fal és a kerítés között [rendkívül kicsi] a hely, és ő beszorult oda. Van mit tanulni.”

A GPDA társigazgatójaként is megszólaló brit pilótának igaza van, hiszen Csounak esélye sem volt önerőből kimásznia a kocsiból. Mindez akkor lett volna óriási baj, ha az autó például kigyulladt volna. Mindez persze most nem volt reális veszély, de a legközelebbi ehhez hasonló szituációban nem biztos, hogy az érintett ennyire szerencsés lesz.

Csou egyébként már a verseny végére visszatért a paddockba, és ahogyan azt a közvetítésben is hallani lehetett, arról számolt be Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának, hogy az utolsó ütést várta, mert azon múlott, hogy megsérül-e, és ha igen, milyen mértékben.

A 23 éves újonc hálás azért, hogy ennyire biztonságosak az autók.

Nagy baleset volt, és örülök, hogy jól vagyok – jelentette ki. – A pályamunkások és az orvosi csapat tagjai fantasztikusan gyorsan reagáltak. Emellett köszönettel tartozom az FIA-nak és a Forma-1-nek azért a munkáért, amit az autók biztonságának javítása érdekében végeztek és végeznek. A glória megmentett engem, és ez is mutatja, hogy minden lépésnek, amit az autó fejlesztésért teszünk, valódi, értékes eredménye van.”

A glória alighanem az F2-ben is életet mentett

A fenti sorokat erősíti, hogy szinte biztos, hogy vasárnap a glória két életet is megmentett. Csou balesete mellett ugyanis az F2-ben is történt egy veszélyes bukás: Roy Nissany leszorította Dennis Haugert, akinek az autóját megdobta egy kerékvető, aminek következtében pont az izraeli versenyző kocsijának tetején landolt a kynarkijáratban.

Frédéric Vasseur ott volt Csou mellett, amikor az Alfa Romeo versenyzője visszatért a paddockba. A hinwiliek csapatfőnöke szintén a biztonságot méltatta, és hozzátette, pilótája ausztriai indulását semmi nem veszélyezteti.

Drámai jeleneteknek lehettünk szemtanúi, és ismét hálát kell adnunk az FIA és a Forma-1 biztonságot érintő fejlesztéseinek a pozitív kimenetelért

– fogalmazott a francia szakember. – A sportágunk biztonságának javítása érdekében végzett munka soha nem ér véget, és a mai nap emlékeztet minket arra, hogy ez mennyire fontos. Csou rendben van, és alkalmas arra, hogy jövő héten versenyezzen Ausztriában, ez pedig a nap győzelme.”

Albon is megszólalt

Bár a rajt után az F1 közössége elsősorban Csouért aggódott egy emberként, Alexander Albon is pórul járt. A thai pilóta több ütést is kapott, ráadásul a betonfalnak csapódott, így őt is az orvosi központba szállították.

Albon a közösségi médiában is bejelentkezett

Sőt, később mentőhelikopterrel vitték kórházba, de kiderült, hogy ő is sérülés nélkül megúszta a történteket, azóta pedig már ki is engedték. A 26 éves versenyző kiemelte, hogy az ijesztő jelenetek után végül is senkinek nem esett komoly baja. „Nagyon örülök, hogy az első körös incidensben érintettek közül mindenki jól van – kezdte. – Köszönöm a pálya és a coventry-i kórház orvosi személyzetének!”