Életveszélyes tüntetés lehet a Brit Nagydíjon, a rendőrség reagált

Horizontal F1 GRAND PRIX
Drivers line up on the starting grid ahead of the sprint session of the Formula One British Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 17, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A northamptonshire-i rendőrség a hírszerzésre hivatkozva attól tart, hogy egy csoport tüntetést akar szervezni a Brit Nagydíj napján. A közleményben nyomatékosan felszólították a potenciális résztvevőket, hogy saját magukat és másokat se sodorjanak életveszélybe, a többi nézőt és a helyi lakosságot pedig arra kérték, hogy legyenek fokozottan figyelmesek.

A Silverstone-t is magába foglaló northamptonshire-i rendőrség azt állítja, hogy fennáll a veszély, hogy a Brit Nagydíjat tüntetők zavarják meg. A szervezet a hírszerzés megbízható forrásaira hivatkozott, de közleményükből nem derült ki, hogy a résztvevők egészen pontosan mi ellen akarnak tiltakozni.

A rendőrség attól tart, hogy tüntetők zavarják meg a Brit Nagydíjat Forrás: AFP/Adrian Dennis

A rendőrség szerint az sem kizárt, hogy a tüntetők megpróbálnak behatolni a pályára, ami rendkívül veszélyes, ha akkor éppen zajlik egy verseny, legyen szó akár F1-ről, akár a betétfutamok valamelyikéről. Éppen ezért a rendezvényt biztosító szerv parancsnoka felszólította ezeket az embereket, hogy senkit ne tegyenek ki életveszélynek.

– kezdte Tom Thompson főfelügyelő. – Mindenekelőtt közvetlenül ehhez a csoporthoz szeretnék fordulni, és nyomatékosan kérem, hogy ne tegyék ki veszélynek saját magukat, a versenyzőket, valamint a sok pályabírót, önkéntest és a közönség tagjait. Verseny közben rendkívül veszélyes rámenni a pályára, és ha folytatják a meggondolatlan tervüket, életeket tesznek kockára. A tiltakozás természetesen mindenkinek emberi joga ebben az országban, és mi szívesen beszélünk önökkel, hogy megkönnyítsük a békés tiltakozást a versenypályán, csupán arra kérjük önöket, hogy ne teremtsenek olyan helyzetet, amely életeket veszélyeztet.”

A rendőrség, ahogyan minden évben, úgy ezúttal is rendkívül szigorú lépésekkel igyekszik fenntartani a biztonságot a nagydíjhétvégén, amelyre egyébként összesen körülbelül 400 ezer nézőt várnak. A hírek hallatán azonban

a többi szurkoló, illetve a környéken élők segítségét is kérik abban, hogy semmiképpen se történjen komoly baj.

Nagy tapasztalattal rendelkezünk az esemény rendfenntartását illetően, mivel több éve végezzük a feladatot, de hadd tegyem világossá, mindez nem tesz minket önelégültté – folytatta Thompson. – Az általunk bevezetett biztonsági intézkedések ugyanolyan szigorúak, mint bármikor, és azt, aki a versenyhétvégét bűncselekmény elkövetésére akarja használni, el fogjuk kapni. Végezetül szeretném felhívni a lakosság figyelmét, hogy legyenek különösen éberek, és jelezzék nekünk, ha a futamhétvégén bármi olyat látnak, ami nem tűnik rendben lévőnek. Inkább kapjunk egy jó szándékú bejelentést, amelyről kiderül, hogy nincs alapja, minthogy egyáltalán ne kapjunk. Kérjük, ha bármi gyanúsat látnak, jelentsék azt a rendőrség vagy a biztonsági szolgálat valamelyik tagjának!”

A rendőrség a helyszínen, illetve a környéken lévők együttműködését kéri Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az elmúlt évtizedekben többször is előfordult, hogy illetéktelenek behatoltak a pályára a futam alatt, és a legveszélyesebb pont Silverstone-ban történt. Ahogyan arról ebben a cikkben is megemlékeztünk, a 2003-as versenyen egy ír pap a menetiránnyal szemben kezdett el futni az aszfaltcsíkon, amíg az egyik pályamunkás le nem teperte. Cornelius „Neil” Horant két hónap szabadságvesztésre ítélték, hogy aztán büntetésének letöltését követően az egy évvel későbbi olimpián a férfi maratonfutás akkori éllovasát akadályozta.