Ecclestone szerint már most eldőlt az idei F1-es világbajnokság

F1 Grand Prix of Emilia Romagna - Sprint sport motorsport formula one racing bestof topix SI202204230357
IMOLA, ITALY - APRIL 23: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 overtakes Charles Leclerc of Monaco driving (16) the Ferrari F1-75 for the lead during Sprint ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 23, 2022 in Imola, Italy. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone, az F1 egykori vezérigazgatója szerint ami az idei vb-címet illeti, a Ferrarira és Charles Leclerc-re sem érdemes fogadni. A monacói pilóta azonban továbbra is optimista, és az egykori maranellói kedvenc sem temette még el a reményeket.

Mindössze pár futam alatt nagyot fordult a világ az idei világbajnoki esélyeket illetően. Három verseny után Charles Leclerc magabiztosan vezette a táblázatot, ám a következő hat forduló során Max Verstappen 46 pontos hátrányból 49 pontos előnyt csinált a monacói versenyzővel szemben, ráadásul jelenleg Sergio Pérez is ott van közöttük a másik Red Bull-lal.

Többek szerint eldőlt Verstappen és Leclerc nagy csatának ígérkező párharca Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Mullan

A címvédő nemrég beismerte, hogy az Ausztrál Nagydíj után nem látott reményt az ismétlésre, most viszont sokan ellenfelét és a Ferrarit temetik, miután elsősorban műszaki, másodsorban stratégiai és vezetői hibáknak köszönhetően hatalmas hátrányba került. Közéjük tartozik Bernie Ecclestone is.

– nyilatkozta az F1 egykori vezérigazgatója a svájci Blicknek. – A megbízhatóság, amit látunk, gyakran a régi időkre emlékeztet, és gyakran maguk a pilóták sem magabiztosak a pályán. Ez azt jelenti, hogy Maxnak könnyű dolga van a Red Bullnál, hiszen már hat győzelmet aratott.”

Az idény kezdete előtt elég jó szorzó volt a Ferrari végső győzelmére, Leclerc bajnoki címére pedig egészen pontosan 8-szoros pénzt ajánlott az egyik portál. Az első futamok láttán pedig alighanem még többen tettek a monacói, illetve maranellói sikerre, ám Ecclestone szerint érdemes kiszállni ezekből a fogadásokból, amennyiben ez lehetséges.

Sokakhoz hasonlóan én is reméltem, hogy a Ferrari több mint tizennégy év után ismét sikerrel jár – jelentette ki. –

Sajnos [azonban] azt kell mondanom, hogy aki továbbra is a Ferrarira vagy Leclerc-re teszi a pénzét, az semmit nem fog nyerni.”

Ráadásul nemcsak Ecclestone gondolja úgy, hogy a bajnokság már lefutott. Így vélekedik többek között Kees van de Grint, aki Michael Schumacher időszakában volt a Bridgestone mérnöke, jelenleg pedig szakértőként tevékenykedik.

Leclerc bízik benne, hogy most ő fog fordítani Forrás: AFP/Jim Watson

„Már eldőlt, ez egyértelmű – mondta a Viaplay nevű streamingszolgáltatónak. – Másfelől [viszont] amikor Verstappen néhány futammal ezelőtt kétszer is kiesett, akkor is ezt mondtuk. Azonban Max tökéletes volt Kanadában, így attól tartok, továbbra is nyerni fog. Ez nem annyira rossz, amíg kap egy kis konkurenciát.”

Leclerc azonban nem annyira pesszimista, mint amennyire Verstappen volt három verseny elteltével. A monacói pilóta hangsúlyozta, hogy sok van hátra a szezonból, ráadásul akár két futam alatt is előnyt kovácsolhat a lemaradásból.

Még mindig a bajnokság elején járunk

fogalmazott egy sajtóbeszélgetésen. – Igen, negyvenkilenc [pont] a hátrány, de ez két győzelem. Komolyan mondom, továbbra is csak magunkra kell koncentrálnunk. Szóval nem aggódom, és rendkívül motivált vagyok, hogy végre legyen egy tiszta hétvégénk, és megmutassuk, hogy még mindig erősek vagyunk.”

Ezzel kapcsolatban megszólalt a Ferrari-szurkolók egykori kedvence, az 1991 és 1995 között a maranellóiaknál versenyző Jean Alesi is. A francia expilóta méltatta Leclerc hozzáállását, és kiemelte, előbb-utóbb az ellenfelekre is lesújt a technika ördöge.

Leclerc-nek igaza van, amikor ilyen optimizmust mutat

– mondta a Corriere della Serának. – Egy ilyen szoros bajnokság a váltókat, a motorokat, a hidraulikus rendszereket és minden mást is a végletekig igénybe vesz. [A Ferrarinál] előjöttek a technikai gondok, de ez minden csapatnál így lesz. Még a bajnokság felénél sem járunk. Rengeteg idő és lehetőség lesz talpra állni, kezdve a következő fordulóval Silverstone-ban, egy olyan pályán, amely jutalmazza a bajnokokat.”