Horrorbaleset egy autóversenyen, négy fordulat után állt meg az autó - videó

Formula Regionális Európa-bajnokság, Pietro Delli Guanti, RPM, Zanvdoort 2022
Zandvoort (NL), JUN 17-19 2022 - Round 5 of Formula Regional European Championship by Alpine 2022 at Circuit Zandvoort. Pietro Delli Guanti #55, RPM. © 2022 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency.
Vágólapra másolva!
Óriási baleset történt vasárnap a Regionális Formula Európa-bajnokság zandvoorti fordulójának második futamán. Két autó összeérésének következtében az egyik átborult a korláton, de szerencsére az érintett pilóta és a pályabírók sem sérültek meg.

A Forma-1-es Kanadai Nagydíj volt a vasárnapi nap fő autósport-eseménye, de a montreali futam mellett természetesen jó néhány más futamot is rendeztek. A Formula Regionális Európa-bajnokság mezőnye például Zandvoortba látogatott, és a második versenyt egy igencsak látványos, de szerencsés kimenetelű baleset tette emlékezetessé.

A videón már csak a következmény látható

A beszámolók szerint a 17 éves Esteban Masson összeütközött a 18 esztendős Pietro Delli Guantival, aminek súlyos következményei lettek. A két autó találkozásának pillanata a videón nem látható, hiszen a felvétel kezdetén utóbbi pilóta autója már fejjel lefelé áll.

Az olasz pilóta autója végül összesen négy fordulatot tett meg,

és pont úgy pattant, hogy a Gerlachbocht-kanyar (ez a 2-es vagy a 3-as kanyar attól függően, hogy az előtte lévő törés beleszámít-e a számozásba) külső ívén elhelyezett korlát felett is átrepült, több pályabírót és -munkást veszélyeztetve.

Az autó szerencsére pont olyan helyen kötött ki, ahol senki nem állt, így már csak Guanti állapota volt kérdéses. Az RPM-istálló versenyzője már-már csodával határos módon a saját lábán hagyta el a fejjel lefelé megálló kocsit, és bár

el kellett mennie az orvosi központba, az állapotában nem találtak kivetnivalót.

Ami a bukás sportszakmai következményeit illeti, a sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették az incidenst. Indoklásukban azt írták, hogy Guanti szélesre futott az 1-es kanyar kijáratában, aminek következtében sebességet vesztett, majd a mellé érő Massonnal összeértek. Miután megnézték a fedélzeti kamerás felvételeket, és meghallgatták mindkét felet, úgy ítélték meg, hogy egyikük sem hibáztatható sokkal jobban a másiknál.

Pietro Delli Guanti Forrás: Dutch Photo Agency/Sebastiaan Rozendaal

Érdekes módon a videó feltöltője más véleményen van, ugyanis a Twitter-bejegyzésben leírta, hogy Masson eltiltást érdemelne. Későbbi hozzászólásából azonban kiderül, hogy nem csupán a mostani baleset miatt, hanem azért, mert rendszeresen ütközik másokkal.