Nagy harc folyik az F1 amerikai közvetítési jogaiért

Miami Nagydíj 2022
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: A general view of the podium celebrations during the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. Red Bull Racing Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az év végén lejár az F1 közvetítési jogaival rendelkező tévétársaság szerződése, és szakági források szerint legalább két konkurens csatorna is érdeklődik az új jogokért, köztük a Netflix. A sportág vezetése 100 millió dollárt kérne évente a megállapodásban, de úgy néz ki, ez nem fog összejönni.

A Forma-1 egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, és ennek egyik jele, hogy a közvetítési jogok megszerzéséért óriási harc dúl három tévétársaság között, értesült a Business Insider. Jelenleg az ESPN közvetít egyre jobb nézettséggel, de a szerződésük lejár az év végén.

„Agresszívan dolgozunk a szerződés megújításáért. Úgy véljük, a közvetítési csomagunk és a sportág bemutatása páratlan az iparágban. Kölcsönösen előnyös kapcsolatot építettünk ki [az F1-gyel]" – nyilatkozta John Sucheski az ESPN üzleti részlegéről.

A Miami Nagydíj révén idén már két futamot rendeznek az USA-ban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Sucheski elmondta, az F1 menedzsmentjével a Miami Nagydíj idején tárgyaltak, ezt jónak nevezte. De legalább két konkurenssel kell megküzdeniük: a Netflix és az NBCUniversal szintén érdeklődik a Business Insider információi szerint. A Netflix a Drive to Survive sorozat megalkotásával rengeteget tett a sportág amerikai népszerűsítéséért, de az élő stream technikai feltételei még hiányoznak, és a cég életében kedvezőtlen fordulatot hozott az év első része, sok év után csökkent a felhasználóinak száma.

Egy szakági forrás úgy tippelte, évi 75 millió dolláros összegért (évi 27 milliárd forintért) kelhetnek az új közvetítési jogok, és sejtése szerint ezek maradnak az ESPN-nél, bár a Forma-1 vezetése 100 milliós nagyságrendben gondolkodott.

2023-tól már három helyszínre megy a Forma-1 az USA-ban, Austin mellé idén Miami csatlakozott, jövőre Las Vegas érkezik.

A kedvező kilátások miatt a sportág értéke növekszik, és ez többek közt úgy csapódik le, hogy védik a meglévő, hűségesen kitartó istállókat, és nagyon megszűrik az érdeklődő jelölteket. Ennek áldozata lehet Michael Andretti is, mert most úgy néz ki, az amerikai csapattulajdonost mégsem engedik a kondér közelébe.

A legutóbbi futamot, a monacói közel másfélszer többen látták idén az ESPN-en, mint tavaly.