A Williams helyett mostantól a McLaren őrzi autóin Senna emlékét

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Ayrton Senna emlékmű
IMOLA, ITALY - APRIL 15: A detailed view of a t-shirt displayed at the Ayrton Senna memorial during previews ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 15, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíjtól kezdve Ayrton Senna neve, valamint az annak kezdőbetűjét ábrázoló logó ott lesz a McLarenek glóriáján. A wokingiak a néhai brazil pilóta családjának támogatásával hozták meg a döntést.

Az autóbemutatók során kiderült, hogy a Williams szakít egy fontos hagyománnyal, és az idei szezontól kezdve nem Ayrton Senna neve, valamint a legendás, dupla S-betűt ábrázoló logó nem lesz ott a grove-i autók orrán. Jost Capito csapatfőnök akkor azzal indokolta a döntést, hogy tovább akarnak lépni, de természetesen más módon tovább emlékeznek az 1994-ben elhunyt háromszoros világbajnokra.

A McLaren ezzel a videóval jelentette be a hírt

Most azonban kiderült, hogy mindössze hat futam telt el úgy, hogy az ikonikus logó egyik autón sem jelent meg. Persze nem a Williamsnél gondolták meg magukat, hanem Senna legnagyobb sikereinek helyszínén,

a McLarennél döntöttek úgy, hogy mostantól megjelenítik legeredményesebb versenyzőjük nevét az autóikon.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy a Monacói Nagydíjtól kezdve Ayrton Senna nevét viselhetjük – olvasható a McLaren által megosztott rövid videó feletti szöveg. – Bátorsága, elkötelezettsége és zsenialitása a mai napig a mércét jelenti csapatunknak.”

Az ikonikus logó egyébként az MCL36-osok glóriáján lesz látható ettől a hétvégétől kezdve. A McLaren a brazil versenyző családjával, valamint az általuk létrehozott Senna Alapítvánnyal együttműködve hozta meg a döntést.

nyilatkozta Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója. – Ayrton hatszor nyerte meg ezt a futamot, többször, mint bármelyik másik pilóta, és bebizonyította, hogy egy F1-es autó volánja mögött ritkán lehetett felvenni a versenyt a képességeivel. Ez a kiegészítő elem állandó jelleggel ott lesz a versenyautóinkon, és a Senna-család támogatásával került rá. Csapatként minket, valamint világszerte a rajongókat is folyamatosan emlékeztetni fogja Ayrton Senna szenzációs tehetségére.”

A logót a McLarenek glóriáján kell keresni

Senna 1988-tól 1993-ig versenyzett a McLaren színeiben, és a csapatnál teljesített 96 futama alatt a wokingiak történetének máig legeredményesebb versenyzőjévé vált. Három világbajnoki címével holtversenyben első egykori riválisával, Alain Prosttal, 35 győzelmével viszont már egyedül vezeti a vonatkozó ranglistát. A brazil legenda ugyancsak a brit alakulattal szerezte meg utolsó F1-es diadalát, dobogós helyezését, illetve pontjait az 1993-as Ausztrál Nagydíjon.