50 éves lett a legtöbbször Michael Schumacher árnyékában versenyző brazil

Forma-1, 2000, Német Nagydíj, Mika Hakkinen, Rubens Barrichello
Brazilian Ferrari driver Rubens Barrichello (R) is congratulated by Finnish McLaren-Mercedes driver Mika Hakkinen on the podium of the Hockenheim racetrack after winning the German Formula One Grand Prix 30 July 2000. Barrichello won the race ahead of Hakkinen and Scottish McLaren-Mercedes David Coulthard. (Photo by Patrick HERTZOG / AFP)
Vágólapra másolva!
Sorozatban 326 versenyhétvégén indult el, amivel a mai napig rekorder a Forma-1 történetében, mégis legtöbbször másodhegedűsként gondolunk rá. Rubens Barrichello ugyanis hiába ült hét szezonban is vb-címre esélyes autóban, aktuális csapattársa ellen sosem volt esélye. A brazil ma ünnepli ötvenedik születésnapját.

Barrichello 1993-ban mutatkozott be az F1-ben a Jordan csapatával, amellyel négy év alatt két dobogóig jutott. 1997-ben átigazolt a Stewart csapatához, és az istálló történetének mindhárom évében ott is maradt.

Az 1999-ben szerzett három harmadik helyével felkeltette a Ferrari figyelmét, így az olasz istállót őt szerződtette Eddie Irvine helyére, és a következő hat évben ő volt Michael Schumacher csapattársa.

Hiába vezethette azonban 2000 és 2004 között kiemelkedően a legjobb autót a mezőnyben, a német ellen egyszer sem volt reális esélye a világbajnoki címre, ráadásul háromszor más is megelőzte őt Schumacheren kívül.

Barrichello megkönnyezte élete első futamgyőzelmét a 2000-es Német Nagydíjon Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A 2000-es Német Nagydíjon szerezte meg élete első futamgyőzelmét, zokogott a dobogón.

A hat ferraris éve alatt megszerzett kilenc sikere azonban eltörpül Schumacher ugyanezen időszak alatt megszerzett 49-éhez képest.

2006-ban átigazolt a Hondához, ahol az első év még közepesen sikerült, 2007 és 2008 azonban egyértelműen mélypont volt a brazil addigi pályafutásában.

Innen jött Ross Brawn felkeresése, hogy csatlakozzon 2009-ben a Brawn GP-hez, amely már az ausztrál szezonnyitón szerzett kettős győzelmével megmutatta, hogy számítani kell rá a világbajnoki összetettben.

Végül így is lett, a konstruktőri cím mellett azonban Jenson Button szerezte meg az istállónak az egyéni trófeát, az idényben két győzelemig jutó Barrichello pedig a brit és Sebastian Vettel mögött harmadikként végzett.

Az F1-ben az utolsó igazi sikerét 2009 hozta, amikor váratlanul kapott még egy esélyt a mezőny legjobb autójában Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mark Thompson

F1-es karrierje utolsó két évében a WIlliams csapatát erősítette, amellyel pontot sokszor szerzett, dobogóra azonban már nem volt esélye. 2014-ben közel járt ahhoz, hogy visszatérjen a száguldó cirkuszba, a Caterham csapata azonban végül mégsem szerződtette őt az utolsó három versenyre Kobajasi Kamui helyére.

Barrichello 2012-ben az IndyCar-ban próbálkozott, azóta pedig a brazil Stock Car sorozatnak a tagja, amit 2014-ben meg is tudott nyerni.

A máig aktív Rubens Barrichello 19 szezon alatt 11 futamgyőzelmet, 68 dobogót és 14 pole-pozíciót szerzett a Forma-1-ben, és ötvenéves korát követően sem tervezi abbahagyni gyermekkora óta tartó szerelmét, az autóversenyzést.