Felborul-e az F1 erősorrendje az eddig nagyon gyengén szereplő Mercedes utolsó reményét jelentő pályán?

Forma-1, teszt, Barcelona 1. nap, George Russell, Mercedes
George Russell of Great Britain driving the (63) Mercedes AMG Petronas F1 Team W13 during Day One of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 23, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Spanyol Nagydíjra számos csapat készül fejlesztésekkel, és többeknek is ez jelentheti az utolsó reményt, hogy előrelépjenek a csalódást keltő szezonkezdethez képest. A Barcelonában rendezett futamhétvége azt is megmutatja, hogy a csapatok mennyit fejlődtek a téli tesztek óta.

A 2022-es világbajnokság negyedéhez érkezik az F1-es mezőny a most következő Spanyol Nagydíjon – ez még úgy is igaz, hogy szerdán eldőlt, hogy a szocsi futamot semmi nem fogja helyettesíteni, így nem 23, hanem csak 22 versenyt rendeznek az idei évben. Az elmúlt évtizedekben többször is a barcelonai pályán tartották az első európai hétvégét, és bár ez most nincs így, az nem változott, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően valamelyest akár fel is borulhat az erősorrend.

A csapatok hagyományosan Barcelonába viszik el az első nagyobb fejlesztési csomagjukat Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

A 4675 méter hosszú, hét bal- és kilenc jobbkanyarból álló aszfaltcsíkot tényleg mindenki unalomig ismeri, hiszen a futamok mellett most már hosszú évek óta tesztelés céljából is ellátogat ide a mezőny, ez alól csak a tavalyi idény volt kivétel. Ennek fő oka, hogy gyors, közepesen gyors, illetve lassú kanyarok is szép számmal találhatóak rajta, így viszonylag könnyen meg lehet határozni, hogy az autót milyen területen érdemes fejleszteni.

Az első két szektor jellemzően gyors, a harmadik viszont lassú kanyarokból áll,

éppen ezért nehéz megtalálni az ideális kompromisszumot. Ami igencsak valószínűtlen, hogy a pole pozíciót három lila szektorral sikerül megkaparintani, hiszen ha valaki a tapadást maximalizálja, és az első szakaszon próbál igazán gyors lenni, akkor a végére könnyedén túlmelegítheti az abroncsait.

Szintén érdekesség, hogy a jobbkanyarok (néhány kivételtől eltekintve) sokkal gyorsabbak, mint a balosok. Ennek tudatában logikus, hogy az autó két oldalán más-más beállításokkal fogják megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hiszen a bal oldali gumik hamarabb elfogynak,

míg a másik oldalon nehezebb felmelegíteni az abroncsokat.

Apropó, gumik. A Pirelli a bahreini hétvége óta először a legkeményebb kínálatot, vagyis a C1-es, a C2-es, valamint a C3-as keverékeket bocsátja a csapatok rendelkezésére. Mindez már csak azért is indokolt, mert a gumigyilkos pálya mellett az időjárás sem fogja megkönnyíteni a pilóták dolgát, hiszen az előrejelzések szerint egész hétvégén 30 fok felett lesz a levegő hőmérséklete. Szintén fontos megemlíteni a szelet, amelynek iránya akár egy napon belül is megfordulhat.

Lakmuszpapír lehet a mostani hétvége

A Spanyol Nagydíjak nem az előzésekről voltak híresek az elmúlt években, ezt jól mutatja az a statisztika, hogy az eddigi 31 barcelonai futamból 23 alkalommal a pole pozícióból rajtoló pilóta diadalmaskodott. Ennek elsődleges oka, hogy bár a pálya közel sem olyan szűk, mint például a monacói aszfaltcsík, de a gyors kanyarok miatt a versenyzőknek meglehetősen nehéz volt követni az előttük haladót.

A barcelonai pálya alaprajza Forrás: Mercedes

Éppen ezért lehet a következő verseny az új szabályok sikerességének egyfajta lakmuszpapírja. A mostani koncepciónak ugyanis pont az a lényege, hogy az autók közelebb maradjanak egymáshoz, elősegítve ezzel a szorosabb csatákat. Ez még akkor is igaz, ha a szélárnyék hatása csökkent, így a tényleges előzési manőver aligha lett könnyebb.

Persze arra továbbra sem érdemes számítani, hogy a Spanyol Nagydíj fogja hozni a legtöbb helycserét. Így vélekedik Pierre Gasly is, aki kijelentette, „meglepődnék, ha [most] tízszer annyi előzés lenne, mint korábban”. A pálya egyetlen igazán hosszú egyenese, vagyis a célegyenes előtt és után például egyaránt gyors kanyar található, míg a 10-es kanyar tavalyi módosítása szintén nem könnyítette meg a helyzetet, mivel ezen a ponton is megnőtt a sebesség az addigihoz képest.

A futam azonban akkor sem feltétlenül fullad teljes unalomba, ha az előzések terén nem lesz komoly változás.

A rajt például máris tartogathat izgalmakat, hiszen a pole pozíció és az első fékezési pont között viszonylag nagy, 579 méter a távolság, vagyis egy jó elrugaszkodással sok pozíciót lehet javítani.

Emellett ott van a gumistratégia: a Pirelli szerint két kiállás lesz, ami a pályát és a várható időjárást ismerve nem meglepő. Mindez nyilvánvalóan nagyobb változatossággal kecsegtet, mint ha csupán egyszer cserélnének kereket. Ami pedig a taktikát adott esetben felborítani képes biztonsági autót illeti, az elmúlt hat alkalomból csupán a 2020-as viadalon úszták meg a pilóták a Safety Cart.

A barcelonai pálya a fékek szempontjából

Az új autók egyébként nemcsak az előzések szempontjából lehetnek érdekesek, hanem azért is, mert néhány kanyarban nagyon eltér a sebesség a tavalyi versenygépekhez képest. A Mercedes számításai szerint a 3-as kanyarban például 240 helyett 225 km/h-val fognak száguldani,

a tavaly 265-tel teljesített 8-asban pedig szintén 15 km/h lesz a lassulás mértéke.

Az 5-ös kanyart ugyancsak ki kell emelni, bár ebből a szempontból nem lesz változás a tavalyi hétvégéhez képest. A csúcsponton a pálya kifelé dől, aminek következtében a szokásosnál nagyobb a kerék blokkolásának kockázata. A pilóták emiatt az időmérőn jellemzően más ívet használnak, mint a futamon: szombaton szűkebben veszik be a kanyart, míg másnap szélesebben fordulnak, mert egy elfékezés könnyen vibrációt okozhat, ami tönkreteheti a versenyüket.

Sokan készülnek fejlesztésekkel

Miután az első előszezoni tesztet, vagy ahogyan hivatalosan nevezték, bejáratást Barcelonában rendezték, most mérhető le igazán először, hogy az egyes kocsik mennyit fejlődtek február óta. Igaz, azért bizonyos körülmények messze nem ugyanolyanok, ahogyan arra Mario Isola is felhívta a figyelmet.

A barcelonai hétvégén a Ferrari és a Red Bull közötti erőviszonyok is változhatnak Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„A csapatoknak jó lehetőségük lesz arra, hogy megállapítsák, mennyit fejlődtek az autóikkal a szezon kezdete óta – jelentette ki a Pirelli sportigazgatója. – Igaz, az időjárási körülmények jóval melegebbek lesznek, és

Spanyolország ráadásul hagyományosan az a helyszín, ahová a csapatok az első nagyobb fejlesztési csomagjukat elviszik. Ez idén sem lesz másképp, egyedül a Haas közölte, hogy a többiekkel ellentétben ők később rukkolnak elő komolyabb újításokkal. Ennek ismeretében pedig nem kizárt, hogy az erősorrend jelentősen átalakul.

Persze azért a feje tetejére aligha fog állni a mezőny, és nagy meglepetés lenne, ha nem a Red Bull és a Ferrari uralná ezt a hétvégét is. Az előzetes kommunikáció szerint mindkét alakulat jelentős fejlesztésekkel készül: a RacingNews365.com technikai elemzője, Paolo Filisetti azt is tudni véli, hogy a bikások aerodinamikai fejlesztések mellett további hét kilogrammal csökkentik az autó tömegét.

Hogy mindez mennyit számít Barcelonában, az nyilvánvalóan csak hétvégén fog kiderülni. A pálya jellegét tekintve mindenesetre talán a Ferrari lehet kedvezőbb helyzetben, hiszen az F1-75-ös eddig a nagy leszorítóerőt igénylő pályarészeken működött igazán jól. A katalóniai aszfaltcsík esetében pedig a korábban felsorolt tulajdonságai miatt sokkal inkább e felé tolják el a beállításokat,

mintsem a végsebesség maximalizálásának irányába, ami az RB18-as erőssége.

Ha Max Verstappen ennek ellenére ezúttal is legyőzi Charles Leclerc-t, és megnyeri a versenyt, akkor karrierje során először diadalmaskodik zsinórban három alkalommal három különböző pályán. (Tavaly már volt egy ilyen sorozata, de a Stájer és az Osztrák Nagydíjat egyaránt a Red Bull Ringen rendezték). Ehhez persze a monacói versenyző mellett a hazai környezetben szereplő Carlos Sainznak is lesz egy két szava. Ami pedig a címvédő csapattársát, Sergio Pérezt illeti, a mexikói pilóta boldogan gurulhat pályára, hiszen a héten megszületett harmadik gyermeke, Emilio.

A Mercedesnek nagyon komolyan el kell gondolkodnia, ha a barcelonai fejlesztések sem hoznak számottevő előrelépést Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A most következő forduló előtt az eddigieknél is hatványozottabb mértékben merül fel a kérdés: sikerül-e a Mercedesnek legalább megközelítenie a Ferrarit és a Red Bullt? Természetesen a címvédő istálló is jelentős fejlesztésekkel készül a Spanyol Nagydíjra, és Toto Wolff elismerte, hogy a mostani hétvége vízválasztó lesz.

Meg kell adni a bizalmat minden emberünknek, akik korábban nagyszerű versenyautókat gyártottak, és hiszünk benne, hogy ez a helyes út

nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke egy sajtóbeszélgetésen. – Barcelona viszont mindenképpen olyan helyszín, ahol összehasonlíthatjuk [a mostani állapotot] a februárban látottakkal, és több adatot gyűjthetünk. Ekkorra tükörbe kell néznünk, és fel kell tennünk a kérdést magunknak: »rosszul csináltuk, vagy sem?«”

Az adatok összehasonlítását nehezítheti az a tény, hogy a Mercedes csak a bahreini tesztekre állt elő a mostani, rendkívül keskeny oldalszekrényekkel rendelkező koncepcióval. Mindez azért jelenthet problémát, mert a februári bejáratáson még az előző verziót használták, így azt nehezen tudják lemérni, hogy az idény közben hozott kisebb módosítások mennyire működőképesek. Arra viszont valóban választ kaphatnak, hogy működőképes-e a jelenlegi megoldásuk.

Bizonyos értelemben hasonló cipőben jár az Aston Martin. Az AMR22-es annyira szörnyűre sikeredett, hogy a silverstone-iak a hírek szerint dupla vagy semmi alapon számos ponton áttervezték az autót. Ha a Ferrariéra hasonlító koncepció beválik, akkor nem kizárt, hogy Sebastian Vettelék óriásit lépnek előre az erősorrendben. Persze hozzá kell tenni, hogy a sietség miatt

egyáltalán nem biztos, hogy a brit istálló akár csak megközelítőleg hasonló eredményre jut, mint az egyéni és a konstruktőri pontversenyt is vezető maranellóiak.

Az eddig nagyon hullámzó teljesítményt nyújtó McLarennél akár optimisták is lehetnének, hiszen februárban kifejezetten pozitív benyomást keltettek ezen a pályán. Az viszont már kevésbé jó jel a wokingiak számára, hogy az eddigi legerősebb teljesítményüket Imolában nyújtották, ahol messze a legalacsonyabb volt a hőmérséklet az eddigi öt helyszín közül. A melegben viszont sokkal inkább szenvedtek.

De Vries idén a Mercedes és a McLaren tartalékpilótája, de most a Williams színeiben kap lehetőséget Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A negyedik, Mercedes motorral rendelkező istállót, vagyis a Williamst azért kell megemlíteni, mert náluk lesz egy pilótacsere az első szabadedzésen: Alexander Albon helyét a Formula E előző kiírásának világbajnoka, Nyck de Vries veszi át ideiglenesen. A csere mindkettejüknek ideális időpontban jött, hiszen jól ismerik a pályát, így a holland pilóta hamar felveheti a ritmust, a thai versenyzőnek pedig kisebb érvágás az egyórányi elveszített pályaidő. Hasonló okok miatt Kevin Magnussennek sem kell félnie amiatt, hogy télen még nem ő, hanem Nyikita Mazepin ült a Haasban.

Talán az összes pálya közül Barcelonát ismerem a legjobban

fogalmazott az egyszeres dobogós. – Nem hiszem, hogy akkora hátrányt jelentene, hogy a tesztelésen nem én vezettem. Az autó jól teljesít, az eddigi öt helyszín közül négyen remek volt, szóval szerintem [Barcelonában] is jól fog szerepelni.”

A Spanyol Nagydíj programja

  • 1. edzés: péntek 14:00-15:00
  • 2. edzés: péntek 17:00-18:00
  • 3. edzés: szombat 13:00-14:00
  • időmérő: szombat 16:00-
  • verseny: vasárnap 15:00-