Leclerc és Verstappen is beszélt a gokartos emlékeiről

Forma-1, Max Verstappen, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Flevonice gokart
BIDDINGHUIZEN, NETHERLANDS - FEBRUARY 04: Max Verstappen of Red Bull Racing and Pierre Gasly of France and Red Bull Racing take part in the Bulls on Ice event at Flavonice on February 4, 2019 in Biddinghuizen, Netherlands. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) *** Local Caption *** Max Verstappen;Pierre Gasly // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1YCJ36D9D1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Sok eredményes gokartversenyzőből válik később kiváló pilóta, a jelenlegi F1-es mezőnyből hat ilyen embert kérdeztek meg az idáig vezető útról. Szó esett rivalizálásról, valamint olyan tehetségekről is, akik (egyelőre) nem jutottak el a száguldó cirkuszig.

Nem ismeretlen tény, hogy a legtöbb Forma-1-es pilóta gyermekkorában gokartozással kezdi a versenyzést, és innentől jellemzően lépésről lépésre kell előrelépni ahhoz, hogy valaki az F1 mezőnyébe kerüljön. Abból kifolyólag azonban, hogy a száguldó cirkusz mindössze húsz embernek biztosít ülést, számos olyan tehetség van, aki végül megragad a gokart élmezőnyében, esetleg kisebb sorozatokban talál magának helyet.

Nem mai kép, az arcok viszont Leclerc haja ellenére felismerhetőek, a mindig fülig vigyor Albonnal a középpontban

Ennek apropóján kérdeztek a közelmúltban gokartos múlttal is rendelkező F1-es pilótákat arról, hogy kik voltak azok a nagy riválisaik évekkel ezelőtt, akiknek nem sikerült olyan magas szintre eljutni, mint nekik. A jelenlegi mezőny két bajnokaspiránsa, Charles Leclerc és Max Verstappen nemcsak most nagy riválisok, hanem azonos életkorukból adódóan már több, mint egy évtizede azok, azonban volt még néhány ígéretes pilóta az 1996-1997-es korosztályban.

„Gyermekkoromban én is gyakran feltettem a kérdést: hányan kerülnek be közülünk majd az F1-be? – mondta Leclerc. – Az akkor nevekből sokan ma is itt vagyunk, de három olyan is akad, akiről azt gondoltam, biztos Forma-1-es ülés jut neki. Végül a balszerencse és egyéb okok miatt nem sikerült nekik: Dennis Olsenről, Ben Barnicoatról és Nicklas Nielsenről van szó. Még mindig versenyeznek, és szerintem nagyon is jól, de ez azt mutatja, hogy ha majdnem mindened megvan a Forma-1-hez, a szerencse akkor is szerepet játszik – jókor kell jó helyen lenni."

Valóban előkelő kategóriákban szerepelnek jelenleg is a monacói által említett pilóták: a norvég Olsen a német túraautó-bajnokságban (DTM), a brit Barnicoat és a dán Nielsen pedig endurance versenyeken harcol a győzelemért. Verstappen ugyan nem emelte ki őket, ahogy senkit sem, de ő is megdicsérte a korábbi vetélytársait.

Nem elég, hogy gyermekkorban is egymás legnagyobb vetélytársai voltak, most az F1-es vb-címért harcolhat meg a két klasszis

„Számomra a gokart és az F1 két külön dolog. Ha nagyon jó vagy gokartozásban, akkor sincs garancia arra, hogy a Forma-1-ben is az leszel. Persze rengeteg jó pilóta szerepel mindenféle sorozatban, nem csupán az F1-ben, de számos olyan kiváló gokartos volt, aki versenyautóba átülve már nem aknázta ki a benne rejlő lehetőségeket, és fordítva."

Az Alfa Romeo náluk nyolc évvel idősebb pilótája, Valtteri Bottas is a holland címvédő véleményét osztotta.
„A finnországi gokartos napjaimban sok ígéretes versenyző volt, ám semmilyen gazdasági támogatást nem kaptunk. Ez van, ez nem egy igazságos sport, az biztos. A legjobb gokartozó, akit valaha láttam, Jussi Kohtala volt, aki jelenleg egy gokartcsapatot vezet. Nagyszerű volt, de esélye sem volt még csak arra sem, hogy formulaautós versenyek junior kategóriájáig eljusson."

Carlos Sainz nagyon hasonló véleményen volt ferraris csapattársával, a mercedeses George Russell pedig a nála egy-két évvel idősebbek korosztályából Verstappen és Leclerc mellett Alexander Albont emelte ki, a brit szerint tehát az akkori legjobbak mind F1-es ülésig vitték. A Williams thai pilótája szerint a rivalizálás azonban nem jelenti azt, hogy ne alakuljanak ki szoros barátságok a versenyzők között, a kezdeti durvább manőverek és olykor szándékos ütközések pedig egyre inkább kikopnak az eszköztárukból.

Albon 2005 és 2011 között nagy sikerekkel járta be a gokartozás szamárlétráját, azóta pedig egy-egy bemutatón is beült korábbi járművébe Forrás: AFP/Roslan Rahman

„A legtöbben tizenkét éves korunk óta egymás ellen versenyzünk, többször látom őket, mint a családomat – nyilatkozta Albon. – Nehéz évek lettek volna, ha utálnánk egymást, de szerencsére amint levesszük a sisakot, barátok vagyunk, élvezzük egymás társaságát, viccelődünk egymással – még ha az emberek ezt furcsállják is."