Vágólapra másolva!
Négy éve még a Williamsszel versenyzett a száguldó cirkuszban, május elsejétől viszont már az Orosz Automobil Szövetség ügyvezető igazgatójaként dolgozik Szergej Szirotkin. A szervezet működését az utóbbi években erősen befolyásolta az orosz kormány is.

A 2018-ban a Williams csapatával F1-ben versenyző Szergej Szirotkint nevezték ki az Orosz Automobil Szövetség (RAF) ügyvezető igazgatójává. A korábban a Sauber, a Renault és a McLaren tesztpilótájaként is Forma-1-ben szereplő Szirotkin így a 2003 óta az elnöki székben ülő Viktor Kirjanov jobb keze lesz a szövetségnél. A döntés hatálya május 1., a bejelentést azonban csak a mai napon tette közzé a RAF a hivatalos honlapján.

Szirotkin anno versenyzőként nem alkotott maradandót, most sportvezetőként próbálkozhat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Négy évvel ezelőtt a most huszonhat esztendős pilóta

Lance Stroll csapattársaként versenyzett, és az utolsó, huszadik helyen zárta a szezont, az Olasz Nagydíjon szerzett egyetlen pontjával.

Az F1-es pályafutása után az endurance versenyeken próbálta ki magát az orosz, ám komolyabb sikereket ezek az évek sem hoztak számára.

Az idei év elején már úgy tűnt, hogy Szirotkin befejezi az aktív karrierjét, és elsősorban a moszkvai gokartakadémiájára koncentrál a jövőben. Aztán Ukrajna orosz megszállása után ez egyre inkább megerősödött benne, hiszen egyik sorozat sem kért belőle:

a Szirotkint régóta támogató SMP Racinget az inváziónak köszönhetően visszaléptették a GT World Challenge Europe Endurance Cuptól, ahol a tervek szerint az oroszt is indították volna.

Erre azután került sor, hogy az ukrajnai háború után az FIA minden orosz pilótát és csapatot (mint amilyen az SMP Racing is) semleges színekben engedett volna indulni. Ennek volt később hatása Nyikita Mazepin eltávolítására is a Haas csapatából, akinek a helyét márciustól Kevin Magnussen vette át.