Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok nem akar hallgatni az ékszerviseléssel kapcsolatos szabályokra, ami a vasárnapi indulásába is kerülhet. Az FIA szigorított a témában, és ha nem enyhülnek meg a brittel szemben, a Mercedesnek lehet, hogy nélkülöznie kell Hamiltont a Miami Nagydíjon.

A több hete zajló ékszermizéria legújabb fejleményeként Lewis Hamilton úgy jellemezte az ékszereket viselő versenyzőkkel szembeni szigorítást, mint egy hátralépést a Forma-1 számára. Azt mondta, aláírná, hogy önmagára hárítsa a felelősséget, ha személyes tárgyai bármiféle kárt okoznának neki. A hétszeres világbajnok három órát, egy karkötőt, fülbevalót, több nyakláncot és egy orrgyűrűt viselt, amikor pénteken Miamiban beszélt a médiának.

„Most nem tudtam ennél több ékszert felvenni" – viccelődött.

A 2005 óta érvényes szabályt eddig nem tartotta be szigorúan a Nemzetközi Automobil Szövetség, most azonban egyre komolyabban kezdik venni.

A csapatoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a versenyzők nem viselnek ékszert, és alsóneműjük is megfelel az FIA tűzálló biztonsági előírásainak. Hamilton szerint azonban ezek felesleges és rossz döntések.

Hamilton testén nincs hiány sem ékszerekben, sem tetoválásokban Forrás: MercedesAMGF1

„Úgy érzem, hogy ez már-már visszalépés, főleg ha belegondolunk, hogy sportágként milyen lépéseket teszünk, milyen fontosabb kérdésekre, illetve ügyekre kellene összpontosítanunk, és mit kéne erőltetnünk... Most itt vagyunk Miamiban, ez pedig annyira kis dolog.

fejtette ki a véleményét a harminchét éves brit az esetről.

Hamilton szerint ezek a - szerinte - piti dolgok ráadásul semmilyen veszélyt nem jelentenek, hiszen az esetleges baleset utáni MRI-vizsgálatok esetén sem okoznának problémát az általa viselt ékszerek. Majd

azzal „fenyegetőzött", hogy ha az FIA ragaszkodik a határozatához, és az általa is felkeresett elnök nem enged a döntéséből, akkor végső esetben tartalékpilótával kényszerül helyettesíteni őt a Mercedes, ő pedig legalább szórakozhat Miami gyönyörű városában.

Az első szabadedzésen nyolcadik helyet szerzett Hamilton, de lehet, hogy a gyakorlásoknak nem lesz sok értelme, ha nem indulhat el a futamon Forrás: AFP/Chandan Khanna

„Szerintem nagyobb [jelentőségű] dolgokkal kellene foglalkoznunk, nagyobb hatást kell kifejtenünk, szóval úgy vélem, erre kell helyeznünk a hangsúlyt. Az enyém platinából van, vagyis nem mágneses, és korábban soha nem okozott biztonsági problémát. Például nagyon sok MRI-vizsgálatom volt, és a platinából készült [ékszereket] soha nem kellett kivennem, mert azok nem jelentenek gondot – nyilatkozta a témában Pierre Gasly támogatását is élvező Hamilton. – Hajlandó vagyok aláírni egy nyilatkozatot, hogy magamra vállaljam a felelősséget, ha ők ezt akarják. Reggel próbáltam felhívni Mohammedet [az FIA elnökét, Mohammed bin Szulajmot], elfoglalt volt, de küldtem neki egy üzenetet, amelyben megnyugtattam, hogy szövetséges akarok lenni. Nem akarok harcolni. Ez nagyon-nagyon buta dolog. Választ viszont még nem kaptam, szóval lehet, hogy csak SMS-t küld, nem tudom, de majd megpróbálok beszélni vele a verseny előtt.

A legutóbbi fejlemények szerint bizony szükség lehet ezekre, ugyanis a koronavírusból frissen felgyógyult versenyigazgató, Niels Wittich megerősítette, hogy a hétvégén szigorúan betartatják majd az ékszerviseléssel kapcsolatos szabályokat. Ennek ellenére azt az engedményt adták Hamiltonnak, hogy ha a fülbevalóitól megszabadul, akkor az orrgyűrűjére kétfutamos haladékot kap, tehát ha csak ez az ékszer marad rajta, akkor engedik elindulni Miamiban és majd Barcelonában is.