Vágólapra másolva!
A Haas még egyetlen amerikai pilótát sem indított a Forma-1-ben, holott érdekes üzleti lehetőségeket rejtene egy ilyen választás. Alexander Rossi elárulta, hogy az induló szezonjuk előtt tárgyaltak vele, de elég nyersen közölték, hogy nem szerződtetik.

A Haas 2016 óta szerepel a Forma-1-ben, ezalatt francia, meikói, dán, brazil, orosz és német versenyzőjük volt – amerikai nem, pedig a tengerentúli piac meghódításának ez talán még nagyobb lendületet adna.

Mindmáig Alexander Rossi indult utoljára jenkiként a világbajnoki sorozatban, ő sem teljes állásban, hiszen 2015 utolsó futamain kapott lehetőséget az azóta megszűnt, sereghajtó Manor/Marussia istállónál. A Beyond the Grid podcast legutóbbi adásában ő volt a vendég, és elmesélte, hogy bár felvette a kapcsolatot a Haasszal annak induló szezonja előtt, nem sok esélyt kapott a szerződésre.

Alexander Rossi 2015-ben a Marussiánál Forrás: AFP

„Tárgyaltunk egy keveset. Aztán Monzában, 2015-ben a menedzsmentjük szólt, hogy nem érdeklem őket, mert nem gondolják, hogy bármelyik amerikai elég képzett lenne a vezetéshez a Forma-1-ben, és jobb, ha más úton folytatom" – mondta.

Rossi azóta az IndyCar-ban versenyzik, 2016-ban megnyerte az Indy500-at, kétszer a bajnokság első három helyezettje között végzett. A rövid F1-es karrierje során két csapattal állt kapcsolatban, a Marussia/Manor mellett a Caterhamnél tesztelt többször.

Rossi az Indy500 megnyerése után Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jonathan Ferrey

Utóbbinál nem érezte jól magát, a Marussia/Manornál töltött idejét viszont élvezte, "fenomenálisnak" nevezte a kapcsolatát a csapat tagjaival. A Haasra nem haragszik.

– nyilatkozta Rossi, arra is utalva, hogy a Haas döntéseit a támogatók is befolyásolhatták. Mivel már 30 éves, a Forma-1-ben valószínűleg nem láthatjuk újra.