Albon váratlan pontszerzése a Williams taktikai érzékét is dicséri

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Alexander Albon, Williams
Williams' Thai driver Alex Albon takes a corner during the 2022 Formula One Australian Grand Prix at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 10, 2022. (Photo by Paul Crock / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A Williams megszerezte idei első pontját a hétvégi Ausztrál Nagydíjon, miután a csapat thai pilótája tizedikként ért célba. A bravúrponthoz némi szerencse mellett a csapat stratégiai húzása is szükséges volt, amelyet a rivális csapatok a jövőben olykor át is vehetnek.

Szinte minden futamon előfordul, hogy a középcsapatok egy ideálisnak semmiképp nem mondható gumikezelési stratégiával kénytelenek előállni, hogy pontot-pontokat szerezzenek, pláne ha egy (virtuális) biztonsági autós fázis is közbejön. Ez a vasárnapi, melbourne-i nagydíjon sem volt másként.

Már a rajt után nagy csata volt a középmezőnyben, a pontszerzésért való küzdelem az egész futamot végigkísérte Forrás: AFP/William West

A verseny elején Carlos Sainz kavicságyban ragadását követően hajtott a pályára Bernd Mayländer, amit Lance Stroll használt ki: a safety caros időszakban kétszer is bement a bokszba, előbb közepeseket, majd ismét keményeket feltetetni. Ígéretesnek tűnt a kanadai húzása, később azonban még egyszer kereket cserélt, a pontszerzésben pedig a hajrában már nem reménykedhetett.

Sebastian Vettel balesetéből George Russell jött ki jól, aki így Sergio Pérez és Lewis Hamilton elé került, utóbbi pedig később sem előzte meg, így a dobogó is meglett neki.

Fernando Alonso, Kevin Magnussen és Alexander Albon volt ekkor még a rajt előtt feltett új, kemény gumikon

– ők Russellel ellentétben nem éltek a lehetőséggel. Előbbi kettő a Verstappen megállását követő VSC-időszakban járt kerékcserén, azonban az első tíztől így is távol kerültek vissza a mezőnybe. Albon azonban továbbment...

... és milyen jól tette! A Williams addig húzta a thai kerékcseréjét, amíg lehetett, már az is felvetődhetett a nézőkben, hogy esetleg elfeledkeztek a szabályról, miszerint egy kerékcsere kötelező száraz körülmények között. A 57. körben a hetedik helyen álló, utolsó helyről rajtoló pilóta aztán néhány másodperccel Leclerc célba érkezése előtt csak meglátogatta a bokszutcát, és volt akkora előnye, hogy csak hárman előzték meg és Csou Kuan-jü elé,

a tizedik helyre jött vissza, amit az utolsó körben már nem is engedett ki a kezéből. A Williams első pontját szerezte 2022-ben,

így már csak az Aston Martin áll szerzett pont nélkül a szezonban. De hogy sikerült ez a bravúr, mi állt a taktika hátterében?

"Megnéztük a futam előtt az előrejelzéseket, de azok elkeserítettek minket – olvasható Albon nyilatkozata az Autosporton. – Kockáztatnunk kellett, mert úgy éreztük, bármit is csinálunk, a 19. vagy a 20. helyen fogunk végezni. A saját versenyünket akartuk teljesíteni, és addig kint maradni, amíg csak a kerékcsereablak engedi. Amikor utolsóként indulsz, ilyeneket megengedhetsz magadnak."

Albon a futam előtti parádén még csak reménykedni sem mert a pontszerzésben Forrás: AFP/William West

Mikor a VSC-fázis alatt az addig hasonló taktikával versenyző, és a thai előtt haladó Alonso és Magnussen is kiment a bokszba, Albon elmondása szerint nem lett volna ellenére, ha követi őket.

– folytatta Albon. Azt gondoltam: Oké, a csapat tud valamit, amit én nem."

Bizony tudott – bár várhatóan a Williams ekkor még egy versenymegszakításra számított a hátralévő húsz körben. Magnussen kiállásáig Albon egy másodpercen belül haladt mögötte, a dán „eltűnésével" azonban elveszett a DRS lehetősége, így attól tarthatott, hogy még jobban lassulni fog az autója.

„Miután tiszta levegőhöz jutottunk [Magnussen kiállását követően], váratlanul jobban mentünk. Sokkal régebbi gumikon voltunk, mint a körülöttünk lévők, mégis tartottuk a lépést a McLarenekkel és elhúztunk az Alpine-tól.

de kiemeli a srácok gyárban és pálya mellett nyújtott teljesítményét, elszántságát, motivációját. Csodálatos nap volt, örülök, hogy elérhettem ezt az eredményt a csapat számára" – zárta mondandóját a thai.

Noha nem jött be újra a biztonsági autó, a feljavulás miatt olyan különbséget autózott ki Albon a mögötte lévőkkel szemben, hogy a pontszerzés is meglett a csapat számára. Jost Capito csapatfőnök húzása tehát bevált, noha a német szerint abszolút nem előre tervezték el, hanem a futam alatt improvizálták, amiben segített, hogy az esélytelenek nyugalmával hozhattak döntéseket.

A bravúros tizedik hellyel lekerült a Williams válláról egy kis teher, és felszabadultabban várhatják a folytatást Forrás: AFP/Paul Crock

Az elmúlt években nagyon ritka az ilyen egy kör erejéig szóló kiállás, de nem az első ilyen volt a melbourne-i eset.

2010-ben Sebastian Vettel Monzában Bridgestone gumikon csinált hasonlót (és jött be negyediknek), míg a Pirelli-korszakban 2014-ben, Szocsiban Nico Rosberg cserélt kereket az első kör után,

hogy aztán a futam végéig a kapott keményeken visszaautózza magát a második helyre. Az olasz gumiabroncsgyártó sportigazgatója is reagált Albon taktikájára.

„Megértem, miért akarták védeni a pozíciójukat: nem akartak korábban kereket cserélni, hogy elkerüljék a forgalmat – mondta Mario Isola. –

a lágyakkal ugyanis ez sem lett volna kizárt."

A Williams húzása kétségkívül precedenst teremthet a többi csapat számára is, hiszen ezek szerint a futam végéig életképes és kevésbé kopott tud maradni az új, 18 colos kemény keverékű Pirelli. Újabb szemponttal lettünk gazdagabbak, ami miatt kíváncsian szemlélhetjük a jövőben a versenyeket, azon belül is a boksztaktikákat.