Vágólapra másolva!
A szervezők közlése szerint 419 114 néző látogatott ki négy nap alatt a melbourne-i Albert Parkba a múlt hétvégén rendezett Forma-1-es Ausztrál Nagydíj alkalmából. Nem is akárhogyan debütált újra rövid kihagyás után az ausztrál helyszín, számos változtatáson esett át a versenypálya vonalvezetése, illetve új aszfaltot is kapott a 2022-es visszatérése előtt. 

Az autósport elitkategóriájának mezőnye a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem járt a tradicionális helyszínen, most azonban a nézőszámot tekintve új rekord született Melbourne-ben. Az eddigi csúcsot az első, 1996-ban rendezett melbourne-i F1-es viadal tartotta 401 ezer szurkolóval. Ausztráliában viszont nem a mostani a rekord, az 1995-ös, Adelaide-ben rendezett hétvégén ugyanis 520 ezer néző fordult meg. A rekordot tehát nem sikerült megdönteni, de a második helyet megkaparintotta a 2022-es versenyhétvége.

2019 óta nem látott tömeg érkezett az ausztráliai versenyhétvégére Forrás: AFP/Con Chronis

A vasárnapi futamot Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője nyerte 128 294 szurkoló előtt. A 24 éves Leclerc-nek ez pályafutása negyedik és az idénybeli második futamgyőzelme. A Ferrari monacói tehetsége mögött Sergio Pérez, a Red Bull mexikói pilótája ért célba másodikként, míg a harmadik helyen George Russell, a Mercedes brit versenyzője zárt. Leclerc előnye az összetettben 38 pontra nőtt csapattársával, a melbourne-i futamot feladni kényszerülő spanyol Carlos Sainzzal szemben, és 46-ra a vb-címvédő holland Max Verstappenhez (Red Bull) képest, aki műszaki hiba miatt szintén kiállt. Az Ausztrál Nagydíj népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy már csütörtökön 55 107 néző látogatott el az Albert Parkba.

Az F1 irányítói és a szervezők szerint a nagy érdeklődéshez hozzájárult a Netflixen vetített Drive to Survive című Forma-1-ről szóló dokumentumfilm-sorozat népszerűsége,

valamint az, hogy a pandémia miatt 2020-ban és 2021-ben nem tudták megrendezni az ausztráliai viadalt. A szurkolók közül sokan látogattak el a futamra a hazai közönség előtt szereplő Daniel Ricciardo miatt is, az ausztrál versenyző végül hatodik lett a McLarennel az 58 körös nagydíjon.

A szezon két hét múlva Imolában, az Emilia Romagna Nagydíjjal folytatódik, ahol a Ferrari tovább növelheti az előnyét a Red Bullal és a Mercedessel szemben, vagy fodrul a kocka és sikerül pontokat rabolni a Ferraritól hazai pályán.
Forrás:MTI