Vágólapra másolva!
A biztonságra hivatkozva az FIA mostantól szigorúbban fogja ellenőrizni a pilóták alsóneműjét. Ennek kapcsán Pierre Gasly szúrós megjegyzést tett, de mások, köztük Lewis Hamilton és Fernando Alonso sem értik, hogy miért vált szükségessé az intézkedés.

Azok után, hogy Niels Wittich, az F1 társ-versenyigazgatója a szokásos futam előtti jegyzetébe beleírta, hogy a a pilóták nem viselhetnek ékszert az autóban, a német szakember újabb szokatlan intézkedést hozott. Ezúttal a mezőny tagjainak alsóneműjére vonatkozó előírásokon akar szigorítani, és életbe léptette az FIA által kiadott Nemzetközi Sportkódex L-függelékének vonatkozó részét, amely kimondja, hogy a versenyzőknek kötelező kesztyűt, hosszú alsóneműt, maszkot, zoknit és a szövetség által homologizált cipőt viselniük.

Gasly szúrós megjegyzést tett a szabályozásra Forrás: AFP/William West

A hírek szerint a téma azért került napirendre, mert felmerült, hogy egyes pilóták túlságosan lazán kezelik a szabályokat. Mindez pedig egy olyan balesetnél különösen nagy probléma lehet, mint amilyet Romain Grosjean szenvedett el a 2020-as Bahreini Nagydíjon.

Wittich erről a pénteki versenyzői eligazításon tájékoztatta a pilótákat, és bár a biztonsági szempontokat elfogadták és megértették, de sokan nem értették, hogy miért most jöttek elő olyan apróságok,

mint az ékszerek vagy az alsónemű. Pierre Gasly különösen szúrós megjegyzést tett ezzel kapcsolatban, amivel egyben arra a kérdésre is rámutatott, hogy az ellenőrzés meddig terjed ki.

Nem fogom kommentálni – idézi az Autosport a francia pilótát, aki aztán burkoltan mégis véleményezte az előírást. –Ha ellenőrizni akarják a s*ggemet, nyugodtan tegyék, nincs rejtegetnivalóm. A p*csömet is, mindent. Ha ez boldoggá teszi őket, akkor nyugodtan.”

A pénteki versenyzői eligazítás kifejezetten hosszúra nyúlt, nagyrészt azért, mert a most felmerült témákról beszéltek. Hamilton nem tudja mire vélni, hogy ez miért vált hirtelen fontossá, ráadásul a hétszeres világbajnokot más is zavarta.

Ez volt életem leghosszabb versenyzői eligazítása

– jelentette ki. – Régóta versenyzek, de ilyen hosszút még soha nem tartottak. Ráadásul senki nem viselt maszkot. Néhány pilóta igen, de a legtöbb FIA-s nem, ami kényelmetlenséget okozott nekem. Emellett nem igazán értem azokat az apróságokat, amelyekkel foglalkoznak, mint például az alsónemű. Tényleg ilyen dolgokról beszélgetünk? Ezzel együtt továbblépünk.”

Hamiltont a maszk nélküli emberek is zavarták Forrás: AFP/William West

Daniel Ricciardo nem tartozik azok közé, akiket az ékszerekre vonatkozó szabály különösebben érintene. Az alsóneművel kapcsolatos előírásokkal is csupán annyi a problémája, hogy még soha nem találkozott ilyesmivel, ráadásul betartani sem igazán lehet.

Ha valaki azt mondja, »ne vezess gyűrűvel [a kezeden]«, nem fogok így vezetni – szögezte le. – Engem nem zavar, és nem is vagyok babonás. Szóval az ilyen dolgok, mint például a szerencsekarkötő, biztosan nem nekem valóak. Számomra teljesen rendben van, ha az az ember érdeke, hogy ne viselje. Ugyanakkor most hallottam először a tűzálló alsóneműről. Nincs olyan valódi alsóneműnk, amely tűzálló lenne, úgyhogy ez meglepő volt, [mert] még soha nem hallottam róla. Ha ez segít abban, hogy ezekben a helyzetekben valamivel nagyobb biztonságban legyünk, akkor természetesen beruházok egybe. Ugyanakkor nem hiszem, hogy gyártanak ilyet.

Vagy legalábbis azok az emberek szerintem nem, akiktől a versenyzői ruházatot kapjuk, vagyis egyedi darabokat kell majd szereznünk. Emellett persze szerintem személyre szabottak lesznek.”

Fernando Alonsót szintén nem hatja meg a téma, ezzel együtt úgy véli, hogy az ehhez hasonló helyzetekben a józan észre kell hagyatkozni. „Engem nem nagyon érdekelnek ezek a dolgok – mondta. – Szerintem néhány ilyen jellegű témában rugalmasnak kell lennünk, ugyanakkor azt hiszem, ez is a show része.”