Kiderült, milyen feltétellel távozhat Verstappen idő előtt a Red Bulltól

Forma-1, Barcelona tesztelés 3. nap, Max Verstappen
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 25: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing prepares to drive in the garage during Day Three of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 25, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko elárulta, ha a következő évek valamelyikében a Red Bull a 2014-es idényhez hasonlóan visszaesik, akkor csakúgy, mint annak a szezonnak a végén Sebastian Vettel, Max Verstappen is szabadon távozhat tőlük. A bikások tanácsadója szerint a címvédő hosszú távú szerződtetése az esetleges új motorgyártók miatt is fontos.

A Red Bull a szezonkezdet előtt jelentette be, hogy 2028-ig szerződést hosszabbított Max Verstappennel, amivel a mezőny egyik legjobban fizetett versenyzőjévé tette a címvédőt. A holland pilóta ennek köszönhetően mindenki másénál biztosabb jövővel rendelkezik, legalábbis papíron.

Bár 2028-ig hosszabbított, Verstappen adott esetben korábban is távozhat a Red Bulltól Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Már akkor is sejthető volt, hogy a Red Bull versenyzője az aláírt szerződés ellenére nem marad minden körülmények között a Red Bullnál, és egy jelentősebb visszaesés esetén bármikor szabadon távozhat. Helmut Marko most meg is erősítette, hogy a megállapodás valóban tartalmaz egy ilyen jellegű záradékot.

Ha a Red Bull egyfajta összeomlást produkál, csakúgy, mint 2014-ben, akkor természetesen van kilépési záradék”

– nyilatkozta az energiaitalosok tanácsadója a Formel1.de-nek. Abban az évben az új motorszabályoknak köszönhetően a Red Bull éveken át tartó dominanciát követően esett vissza a Mercedes mögé az erősorrenden, ami Sebastian Vettel év végi távozását eredményezte.

Az osztrák szakember ennél részletesebben nem beszélt a záradékról, így a konkrétumokról csak találgatni lehet. Ami Verstappen korábbi szerződéseit illeti, előfordult, hogy ez abban az esetben aktiválódott volna, ha a holland pilóta a nyári szünetben a tabella első három helyén kívül áll, de időbeli lemaradáshoz kötött feltétel is nyilvánosságra került.

Verstappen hosszabbítása a 2026-ban érkező új motorszabályok miatt is kulcsfontosságú lehet, ugyanis egyre valószínűbb, hogy ekkor új motorszállító érkezik a sportágba. A Red Bull pedig kifejezetten vonzó lehet akkor, ha maguknál tudják a mezőny egyik legjobb versenyzőjét.

Max fontos eleme a sakkjátszmának, nem meglepő, hogy a gyártók ezt figyelembe veszik

– jelentette ki Marko. – Ezért volt fontos a Red Bull számára, hogy elmondhassuk, a legjobb versenyzőt 2028-ig a csapatunkhoz láncoltuk. Ha van egy olyan ember az istállónál, mint Max, az az alakulat többi tagjára és az ügyfelekre is pozitív hatással van.”

Marko úgy véli, Verstappen megtartása az esetleges új motorgyártók miatt is fontos lehet Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

Miután a Honda bejelentette a kiszállását, a Red Bull közölte, hogy saját erőforrást fog gyártani, a legutóbbi hírek szerint viszont 2026-tól a Porsche lesz a motorszállítójuk. Azonban még ez sem hivatalos, és Marko szerint még bármi lehetséges. „Még minden nyitott – szögezte le. – Értelemszerűen mi vagyunk a legvonzóbb partner a gyártók számára.”