Vágólapra másolva!
Gerhard Berger úgy véli, Lewis Hamilton „okos” vezetési stílusa Ayrton Sennáé és Alain Prosté között helyezkedik el. Az osztrák expilóta szerint Max Verstappen idén visszavehet az agresszivitásából.

Lewis Hamilton tavaly szó szerint a végletekig kiélezett párharcot vívott a bajnoki címért Max Verstappennel. Kettejük közül egyértelműen a brit pilóta volt a kevésbé agresszív, és előfordult, hogy ennek megitta a levét, főleg az idény elején. Riválisa többek között Imolában és Barcelonában is a szabályosság határát súrolva terelte őt ki a rajtnál.

Hamilton azt ígérte, hogy idén agresszívabban fog versenyezni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A hétszeres világbajnok vélhetően ennek hatására jelentette ki nem sokkal a 2022-es szezonkezdet előtt, hogy a mostani kiírásban keményebben fog versenyezni. Gerhard Berger azonban nem feltétlenül tartja jó ötletnek, hogy a 37 éves versenyző feladja a pályán látott „nyugalmát”.

Nem tudom, hogy annyira agresszív lenne-e, mint Max volt, és hogy ez jól sülne-e el

idézi az Autosport az 1984-től 1997-ig szintén az F1-ben szereplő expilótát. – Számomra nagyon okos módszer, ahogyan néha utat engedett, hogy ne ütközzön, majd másképp szerezte vissza [a pozíciót]. Úgy látom, Lewis annyi tapasztalattal rendelkezik, hogy nagyon higgadt, és végig élt az esélyeivel. Silverstone kivételével egyszerűen tökéletes volt.”

Berger a Brit Nagydíjon történt ütközésre utalt, amikor az első körben Hamilton a Copse-ban próbálta megelőzni Verstappent, ám a Mercedes versenyzője nekiment riválisának, aki a falban kötött ki, ő pedig 10 másodperces büntetést kapott. Az osztrák exversenyzővel azonban lehet vitatkozni, hiszen a hétszeres világbajnok Imolában és Balkuban is komoly hibát követett el, igaz, utóbbi nem klasszikus vezetői hiba volt.

Ahogyan az a sikeres versenyzőkkel lenni szokott, Hamiltont is sokszor hasonlítják a régi idők nagyjaihoz. Berger együtt versenyzett a 80-as évek végének, illetve a 90-es éveke elejének két legeredményesebb pilótájával, Alain Prosttal és Ayrton Sennával, utóbbinak három éven keresztül a csapattársa is volt. A tízszeres futamgyőztes szerint a brit versenyző stílusa valahol kettejük között helyezkedik el, ám képességek terén csak az egyikükkel lapon említeni.

Végső soron, az itt eltöltött 45 évem után számomra Lewis és Senna a két legjobb, akiket valaha láttam

– szögezte le. – Én azonban még mindig Sennát teszem az első helyre, mert az ő varázsa és személyisége egy másik szint volt. Sportszakmai szempontból ugyanakkor Lewis szerintem ugyanolyan jó, mint Senna volt.”

Berger a személyisége miatt helyezi magasabb polcra Sennát, mint Hamiltont Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Pascal Rondeau

Berger kitért a 2021-es idény másik főszereplőjére, Verstappenre is. A holland pilóta a szezon végén többször is átlépte a sportszerűség határát, de a 62 éves egykori versenyző szerint muszáj volt agresszívnak lennie, mert „Lewisé volt a jobb autó”. Ebben az évben viszont nem biztos, hogy hasonló módszerekkel fog versenyezni.

Idén, ha övé lesz a legjobb autó, talán változtatni fog [a vezetési stílusán], vagy másképpen fog cselekedni, mert talán nem lesz szüksége ilyen mértékű agresszivitásra – magyarázta Berger. – Ha az ember ennyire kemény, de nem jár sikerrel, és összeér valakivel, vagy kiesik a versenyből, az fájdalmas. Néha jobb azt tenni, amit Lewis [csinált] tavaly. Minden azon múlik, hogy mennyire jó az adott csomag.”