Vágólapra másolva!
Miután múlthéten több alkalommal is rakétatámadások voltak Szaúd-Arábiában a Forma-1-es pályához közel fekvő Aramco olajvállalat tározóinál (is), pénteken a versenyzők és a Forma-1 hajnal háromig tanácskozott arról, hogy a pilóták szombaton autóba fognak-e ülni a harmadik szabadedzésre, majd az időmérőre, végül pedig a várásnapi versenyre. 

A Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzésének végén fekete füst jelent meg az égbolton, amit a jemeni terrorista csoport magára vállalt, hogy ők indítottak támadást az olajraktár felé. Valtteri Bottas elárulta, hogy mivel győzték meg őket, hogy az aggasztó körülményeket félretéve visszaüljenek a versenyautókba.

A Forma-1 vezetősége biztosította arról mind a 20 versenyzőt, hogy kizárólag akkor fognak futamot rendezni a jövőben egy-egy helyszínen, ha 100%-ig tudják garantálni a személyes biztonságukat a versenyzőknek, és mindenki másnak aki az Forma-1-gyel kapcsolatban érintett.

A Szaúdi Nagydíj megrendezése komoly veszélybe került, miután pénteken a Jeddah-ban lévő versenypályától mindössze 20 km-re ért támadás egy olajtárózót. Az esetet követően mind a 10 csapatfőnök, a pilóták, az FIA, és a szaúdi kormány képviselete is összegyűlt, hogy a Forma-1 vezetőségével közösen megbeszéljék a hétvége lebonyolítását, vagy felfüggesztését.

Lángokban állt az olajtározó a pénteken a szaúdi versenypályától mindössze 20 km-re Forrás: AFP/-


Hosszas beszélgetés után a 10 csapatfőnök titkosan szavazott arról, hogy támogatják-e a folytatást vagy sem. Az istállók többsége igennel szavazott, azonban a versenyzőket már nehezebb volt meggyőzni, ezért hajnal 3-ig mentek tovább a tárgyalások, mire sikerült a pilótákat is meggyőzni arról, hogy biztonságos a versenyhétvége folytatása.

Bottas elárulta a RacingNews365.com-nak, hogy hogyan élte meg az eseményeket és mit ígért nekik a Forma-1: