Nem aratott osztatlan sikert a pilóták körében, hogy folytatják a hétvégét

Forma-1, Max Verstappen, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Szaúd-arábiai Nagydíj 2022, péntek
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (C), Alpine's French driver Esteban Ocon (R), and McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo (C-L) leave together following a meeting before the second practice session ahead of the 2022 Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit on March 25, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari és a McLaren csapatfőnöke is úgy véli, jó döntés született a Szaúd-arábiai Nagydíj folytatását illetően, miután pénteken terrortámadás történt a pálya közelében. Előbbi ugyanakkor elejtett egy félmondatot, amelyből arra lehet következtetni, hogy nem mindegyik versenyző ért ezzel egyet.

Miután a héten már másodszor történt terrortámadás a Szaúd-arábiai Nagydíj helyszínéül szolgáló dzsiddai pálya közelében, az F1 vezetése, valamint a csapatfőnökök és a pilóták éjszakába nyúlóan tárgyaltak a folytatást illetően. Végül az a döntés született, hogy a terveknek megfelelően a szombati harmadik szabadedzést és időmérőt, valamint a vasárnapi futamot is megrendezik, és ebbe a versenyzők is beleegyeztek.

A terrortámadás ellenére folytatódik a szaúd-arábiai futamhétvége Forrás: AFP/-

Az ülést követően a versenyzők és a csapatfőnökök sem voltak túlságosan bőbeszédűek, így az F1-es közvélemény a szokásosnál is nagyobb érdeklődéssel várta az FIA szombati sajtótájékoztatóját.

Ennek során a Ferrari és a McLaren első embere is hangsúlyozta, hogy helyes döntés született.

Hosszú éjszaka volt – foglalta össze röviden a történteket Mattia Binotto, a maranellóiak csapatfőnöke. – Mindenekelőtt koncentráljunk a történtekre. Soha nem jó ilyesmit látni, és tudjuk, hogy nem először történt hasonló ebben az országban, illetve ebben a térségben. Az F1 azért van itt, hogy pozitív üzenetet sugározzon, mi ennyit tudunk tenni, ez a kötelességünk, és ezzel próbálkozunk. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben foglalkozunk a helyzettel, és javítunk rajta, minden erőnkkel ezen leszünk.”

A hírek szerint az érintettek azok után döntöttek a folytatás mellett, hogy megnyugtató válaszokat kaptak a biztonsági kérdéseket illetően. A svájci szakember kijelentette, hogy ha nem ez lenne a helyzet, akkor már azelőtt törölték volna a hétvége hátralévő részét, hogy ők erről dönthettek volna.

Biztosítékokat kaptunk a kormánytól és a hatóságoktól, és ezt továbbítottuk a versenyzők felé. Ők ezt megértették, és szerintem az a helyes, hogy itt vagyunk, és nem az, hogy távozunk az országból. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek aggályaink, de a biztonságot illetően megnyugtattak minket. Ha csak minimális fenyegetés is lenne, a szaúdi hatóságok azonnal lefújták volna a versenyt.

Az utolsó, amit megengedhetnek maguknak, hogy ezzel kerüljenek reflektorfénybe.”

Az eddig is sejthető volt, hogy a pilóták körében komolyan felmerült a bojkott gondolata, és erre most Binotto is ráerősített. „Nem mondom, hogy a pilóták száz százalékig elégedettek, de megértették [a döntés okait] – szögezte le. – A pozitívum, hogy hallathatták a hangjukat.”

Vélhetően nem minden pilóta volt boldog a döntés után Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A McLarent irányító Andreas Seidl több szempontból is csatlakozott kollégájához. Egyrészt a német szakember is egyetért a döntéssel, másrészt ő is kiemelte a pilóták fontosságát. Hozzátette, hogy a háttérben dolgozókat is figyelembe kellett venniük.

A pilóták a sportágunk hősei, ezért fontos, hogy kifejezzék, mit tartanak helyesnek a sportág szempontjából – kezdte. – Éppen ezért teljes mértékben érthető, hogy volt egy párbeszéd köztük. Ugyanakkor az is fontos, hogy megosszuk egymással a különböző véleményünket az esetről. Végül mindannyian ugyanarra a következtetésre jutottunk: a folytatás a jó döntés azok után, hogy biztosítékokat kaptunk arra, hogy itt biztonságban vagyunk. Ne felejtsük el, hogy nemcsak a pilótákról vagy a csapatfőnökökről van szó, hanem az F1-es paddock kétezer tagjáról.

Az FIA-val és az F1-gyel együtt kellett meghoznunk a mindannyiunk számára helyes döntést.”

Ami az egyéni döntéseket illeti, a jelenleg a német Sky-nál dolgozó Ralf Schumacher már elhagyta a helyszínt, ám arról egyelőre nincs szó, hogy a csapattagok közül bárki is hasonlóra készülne. Binotto megerősítette, hogy a Ferrarinál senki nem nyilvánította ki távozási szándékát, Günther Steiner pedig elárulta, akkor sem esnének kétségbe, ha valamelyik versenyzőjük esetleg nem kívánna autóba ülni. „Ha valamelyik pilótánk nem akar vezetni, beültetjük Pietro [Fittipaldit, a Haas tesztpilótáját], aki alig várja [a lehetőséget] – mondta az amerikai alakulat csapatfőnöke. – Ez lenne a megoldás.”