A Red Bull elárulta, mi okozta a drámai kettős kiesést Bahreinben

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Bahreini Nagydíj 2022, futam
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen leaves the car during the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 20, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull tudatta, hogy egy, az üzemanyagrendszerben keletkezett vákuum okozta Max Verstappen és Sergio Pérez kiesését a Bahreini Nagydíjon. A bikások nem tartanak a probléma megismétlődésétől.

A Red Bull számára drámai, egyben tragikus módon ért véget a szezonnyitó Bahreini Nagydíj, hiszen Max Verstappen a 2., míg Sergio Pérez a 4. helyen haladt, ám az utolsó körökben mindkét autó megállt, így egyetlen pontot sem szereztek. Hamar kiderült, hogy a két autóban ugyanaz a hiba lépett fel, de hogy pontosan mi volt az, arról sokáig nagy volt a csend.

Kiderült, mi okozta Verstappenék kiesését Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az első hírek szerint a Magneti Marelli által gyártott egyik benzinpumpa hibásodott meg, ám csütörtökön felmerült, hogy valójában a Honda volt a hunyó. A Red Bull mindenesetre sokáig hallgatott, ám most megtörte a csendet.

Mindkét autó esetében az üzemanyagnyomással volt gond múlt hétvégén

nyilatkozta a csapat szóvivője. – Mindkét kocsiban megfelelő mennyiségű üzemanyag volt, de egy vákuum megakadályozta, hogy a szivattyúk eljuttassák azt a motorba.”

Az energiaitalos istálló ezzel azt az elméletet is véglegesen megcáfolta, hogy mind Verstappen, mind Pérez autójába túl kevés üzemanyagot töltöttek, mert még nem ismerték ki az új, tíz százaléknyi etanolt tartalmazó változatot. Persze ez a teória eddig is gyenge lábakon állt, hiszen ha máskor nem, akkor a biztonsági autós fázis alatt rengeteget spórolhattak volna.

Felmerül a kérdés, hogy előjöhet-e ez a probléma a most következő Szaúd-arábiai Nagydíjon vagy az azt követő hétvégék valamelyikén.

A Red Bull szerint erre a kérdésre egyértelműen nem a válasz. „Megtettük a szükséges lépéseket, hogy kijavítsuk a gondokat, és nem számítunk problémákra ezen a hétvégén” – folytatta a szóvivő.

A Red Bull már most tetemes hátrányba került a Ferrarival szemben Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Kettős kiesésének köszönhetően a Red Bull máris nagy hátrányba került a pontversenyben. Egyéni szinten Charles Leclerc előnye 26 pont Verstappennel szemben, míg a konstruktőrök között a Ferrari 44 ponttal húzott el a Milton Keynes-i alakulattól.