Rakétatámadás Szaúd-Arábiában, napokkal a Forma-1-es futam előtt

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Aramco
Action, Aramco, Jeddah Street Circuit, GP2121a, F1, GP, Saudi Arabia Lance Stroll, Aston Martin AMR21, leads Lando Norris, McLaren MCL35M, and Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo Racing C41,Jeddah Street Circuit,Saudi Arabia,Action,Aramco,GP,F1,GP2121a
Vágólapra másolva!
Az Aston Martin F1 Team főszponzora, az Aramco olajvállalat egyik üzeme is a támadások célpontjai között szerepelt. A támadásban az egyik tartály megsérült és lángra kapott, a tüzet sikerült időben megfékezni.

Amin Nasser, az Aramco vezérigazgatója közleményben tudatta:

A szaúdi hatóságok megerősítették, hogy a légvédelmi erőknek 9 drónt kellett megsemmisíteniük amelyek részt vettek az akcióban,

valamint a Vörös-tengeren 106 robbanószerrel megpakolt kisebb hajót is likvidáltak, amellyel a kereskedelmet próbálták szabotálni az Iránnal kapcsolatban álló erők. Az arab katonai koalíció szóvivője is megszólalt az esetet követően:

A Forma-1 mezőnye Jeddah-ba látogat a héten, így kiemelt figyelem összpontosul a térségre, ami kapóra jöhet az esetleges újabb támadások nagyobb sajtóvisszhangjának. Az F1-nek kiemelten kell figyelnie a biztonságra az adott körülmények között. Hivatalos közleményt a Nemzetközi Automobil Szövetség nem adott ki, így a versenyhétvége megrendezése egyelőre biztosnak látszik.

Az Aston Martin egyik főszponzora, az Aramco olajvállalat volt a támadások egyik célpontja Forrás: Aston Martin F1 Team Twitter

A rakétatámadást követően néhány órán belül adta ki az Aramco a közleményét, amelyben beszámol az éves nyereségéről, ami további motivációt adhat a huszi lázadóknak. Az olajvállalat 110 milliárd dollárra növelte a nyereségét 2021-ről 2022-re, köszönhetően többek között a magasabb nyersolajáraknak, az erősebb finomítási és vegyipari haszonkulcsoknak és az üzletág konszolidációjának, valamint a nemrégiben kirobbant orosz-ukrán háborúnak.

Hasonló eset tavaly februárban történt, amikor szintén rakéta- és dróntámadás érte Szaúd-Arábiát, nem sokkal azután, hogy véget ért a Formula E-világbajnokság második futama.

Forrás