Kiderült, milyen büntetést kapott Hamilton a tavalyi szabályszegésért

Forma-1, Bahreini Nagydíj, péntek, Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton arrives ahead of the first practice session ahead of the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 18, 2022. (Photo by Mazen Mahdi / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton az FIA elnökével történt találkozón megegyezett Mohammed bin Szulajmmal abban, hogy miként "bűnhődik" azért, amiért tavaly nem ment el a szövetség hivatalos díjátadó gálájára.

Lewis Hamilton a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon történtek hatására nem ment el a szezonzáró után négy nappal megtartott hivatalos FIA-díjátadó gálára, amivel megszegte az F1 sportszabályzatát, amely előírja, hogy az év végi összetett első három helyezettjének kötelező a részvétel. Mohammed bin Szulajm FIA-elnök nem sokkal kinevezése után világossá tette, hogy amennyiben tényleg szabályszegés történt, a hétszeres világbajnok büntetésre számíthat. Most kiderült, hogy milyen büntetést kapott.

Hamilton az abu-dzabi pódiumceremónia után hónapokig nem nyilatkozott senkinek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedes pilótája a szövetség közleménye szerint a Bahreini Nagydíj előtti csütörtökön találkozott Szulajmmal, hogy megvitassák, az FIA és a motorsport fő részvényesei mit tettek a sportág befogadóbbá és sokszínűbbé tételének érdekében. „Hamilton megosztotta a tapasztalatait és a Hamilton-bizottság megállapításait a Királyi Mérnöki Akadémia által írt, tavaly kiadott jelentéséből. Az egyik kulcsfontosságú tényező, amire a befogadással és sokszínűséggel foglalkozó bizottság tagjai támaszkodnak, az alulreprezentált csoportok számára elérhető kezdeményezések végrehajtása" – áll a közleményben.

Ehhez szorosan kapcsolódik Hamilton tavalyi szabályszegése. A hétszeres világbajnokot az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, hogy milyen büntetésre számít, mire azt mondta:

Az FIA közleményéből kiderült, hogy Hamilton és Szulajm megegyeztek abban, hogy a Mercedes pilótája „a sportág jövőbeni sokszínűbbé tétele melletti elköteleződés jegyében" 50 ezer eurót adományoz, amelyet egy hátrányos helyzetű, motorsporttal kapcsolatos iskolai végzettséget megszerezni igyekvő tanuló támogatására fordítanak. A folyamat során az FIA és Hamilton egy független testülettel fog együtt dolgozni. Ezzel a hétszeres világbajnok tulajdonképpen "letudta" a büntetését, noha természetesen nem ez volt a célja, hiszen több, olyan, jelenleg is futó projekthez adja a nevét, amelyek célja a sokszínűség és befogadás elősegítése.

A hétszeres világbajnok adománya egy arra érdemes diákhoz kerül Forrás: AFP/Mazen Mahdi

A közlemény végül egy kicsit azért megfedte Hamiltont, mondván az ő helyzetében különösen fontos, hogy példát mutasson a sportszerűségével.

– utalta a díjátadó gálára. – Az FIA elnöke emlékeztette Hamiltont a sportszerűségi kötelezettségeire, különösen a motorsportban betöltött státuszát tekintve."