Vágólapra másolva!
A McLaren tesztlehetőséget biztosít az IndyCarban versenyző Colton Hertának még az idei évben. Az amerikai pilóta az új szabályoknak köszönhetően a tavalyi autót fogja vezetni.

A McLaren szombati közleményében tudatta, hogy az idei év során Colton Herta tesztelheti az autójukat. Az amerikai amerikai pilóta jelenleg az IndyCarban versenyez, és a sorozat történetének legfiatalabb győztesének mondhatja magát, miután 2019-ben hat nappal 19. születésnapja előtt nyerni tudott az F1 által is használt austini pályán.

Az IndyCar egyik legnagyobb tehetsége tesztlehetőséget kap a McLarentől Forrás: Joe Skibinski - 2021/Joe Skibinski

2020-ban a 3., tavaly az 5. helyet szerezte meg az összetettben. Ősszel ráadásul a Forma-1-gyel is szóba hozták, amikor felmerült, hogy Michael Andretti megvásárolhatja az Alfa Romeót. Ez az üzlet végül kútba esett, így az F1-es bemutatkozás biztosan nem a közeljövőben valósul meg, de arra már nem kell sokat várnia, hogy egy F1-es kocsit vezethessen.

A McLaren ugyanis neki ad tesztelési lehetőséget, nem saját pilótájának, Pato O’Wardnak.

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója nemrég elárulta, hogy egy IndyCarban szereplő versenyzőt hamarosan beültetnek az autójukba, és ez alapján a brit istálló csapatában induló mexikói pilóta tűnt a logikus választásnak, aki ráadásul tavaly részt vett a fiatal versenyzők tesztjén Abu-Dzabiban. Ám az Andretti Autosporttal való együttműködés sem új keletű, hiszen Fernando Alonso az ő autójukkal vett részt a 2017-es Indy 500-on.

Herta ráadásul a tavalyi autót fogja vezetni, miután az idei sportszabályzat már lehetőséget ad erre. Korábban csak a kétévesnél nem újabb versenygépeket lehetett bizonyos feltételek mellett korlátlanul tesztelni, de a technikai előírások jelentős mértékű megváltozása miatt az FIA változtatott ezen. Hogy az eseményre pontosan mikor kerül sor, arra a közlemény nem tér ki.

Szeretném megköszönni a McLarennek a lehetőséget, hogy megtehetem az első köreimet egy Forma-1-es autóval, ami mindig is rajta volt a versenyzési bakancslistámon

– nyilatkozta a 21 éves versenyző. – Ez nagyszerű alkalom lesz számomra, hogy értékes tapasztalatokat gyűjtsek a motorsport egy új formájában, és egy olyan nagy múltú csapattól tanuljak, mint a McLaren.”

Tavaly Pato O'Ward vehetett részt a fiatal pilóták tesztjén Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images/Mark Sutton

Colton bizonyította tehetségét az IndyCarban, és kíváncsian várjuk, hogyan alkalmazkodik egy Forma-1-es autóhoz – ezek már Andreas Seidlnek, a McLaren csapatfőnökének a szavai. – Úgy gondoljuk, hogy ez a tesztprogram értékes tapasztalatokat fog nyújtani neki, miközben a jövő ígéretes versenyzőinek bemutatásával bizonyítja, hogy milyen előnyökkel jár a korábbi tesztelési [szabályok] kibővítése.”