Egy életre eltiltották, de most visszatért az F1 playboya

Forma-1, Monacói Nagydíj, Flavio Briatore, Helmut Marko
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 23: Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko talks with Flavio Briatore on the grid during the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 23, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Visszatért a Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is két-két világbajnoki címet nyerő, a 2008-as szingapúri ütközésbotrány után a Forma-1-től korábbam egy életre eltiltott Flavio Briatore, hogy a továbbiakban segítsen szeretett sportága fejlődésében.

Miután 1988-ban belekóstolt az F1-be a Benetton-csapatnál, rövidesen a gárda csapatfőnöke lett, az irányítása alatt pedig korábban nem látott sikereket ért el az istállóval, amelynek csúcspontját a Michael Schumacherrel 1994-ben és 1995-ben nyert világbajnoki címek jelentették.

Flavio Briatore a német ász távozásával is maradt, majd miután a Benettonból gyári Renault lett, 2005-ben és 2006-ban megismételte a duplázást Fernando Alonsóval. 2008-ban úgy tűnt, hogy örökre kijátszotta magát az F1-ből a hírhedt szingapúri ütközésbotránnyal, amely után örökre eltiltották. Most azonban visszatért, hogy segítsen.

Briatore Schumacherrel érte el első sikereit az F1-ben Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Briatore eltiltását – amiért a 2008-as Szingapúri Nagydíjon a falhoz csapatta az autót Nelson Piquet Jr-ral, hogy Fernando Alonsóval kihasználhassák a beküldött biztonsági autót és megnyerhessék a versenyt – 2010-ben mérsékelték, így már 2013 januárjában visszatérhetett volna az F1-be, ő azonban egészen mostanáig nem vállalt szerepet a sportágban.

A visszatéréséről tavaly ősszel kezdtek el pletykálni, miután látták őt Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatójának társaságában.

A hírek akkor arról szóltak, hogy az F1 kereskedelmi oldalán használhatják fel évtizedes tapasztalatát és ismertségét, a hivatalos megerősítésre azonban mostanáig várni kellett.

„Flavio Briatore, a Forma-1 régóta szolgáló nagyköveteként továbbra is támogatni fog minket kapcsolataink kiépítésében a meglévő, illetve potenciális promóterekkel és partnerekkel, valamint segít a kereskedelmi és szórakoztatási együttműködések jobbá tételében, ahogy folyamatosan fejlesztjük ezt a hihetetlen sportágat" – szól a Forma-1 rövid közleménye.

Briatore a tavalyi Monacói Nagydíjon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A hírre Briatore a közösségi médiában reagált: „Örülök és megtiszteltetésnek veszem, hogy továbbra is támogathatom a Forma-1 kereskedelmi és szórakoztatási fejlesztését. A sportét, amelyet imádok, és amely annyira fontos szerepet tölt be a szakmai életutamban."

Hogy a jövőben esetleg valamelyik csapatnál is vállalna-e szerepet, arról nem esett szó.