A Mercedes csapatfőnöke a Red Bull sportigazgatójának is nekiment

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing is congratulated by runner up in the race and championship Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és Max Verstappen tavalyi párharcát feldolgozó dokumentumfilmet tűz műsorára a Sky Sports, amelyben eddig nem látott állítások és interjúrészletek lesznek láthatók. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy Toto Wolff szerint nagy szerepet játszott a tavalyi vereségükben a Red Bull sportigazgatójának és Michael Masi versenyigazgatónak baráti kapcsolata. 

"Párbaj: Hamilton Verstappen ellen". Ezzel a címmel jelenik meg vasárnap este kétrészes dokumentumfilm az angol Sky Sports műsorán, amelynek természetesen központi témája lesz az, ami a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon történt. A Lewis Hamilton és Max Verstappen tavalyi párharcát boncolgató, exkluzív interjúkat tartalmazó film alighanem csak még több olajat önt majd az egyre kisebb lánggal égő tűzre. A csatorna a premier előtt részleteket árult el.

Hamilton és Verstappen tavalyi párharca még mindig beszédtéma Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Miután a fókuszban az utolsó verseny és Michael Masi korábbi versenyigazgató vitás döntései állnak majd, a Sky Sports az ezzel kapcsolatos interjúkból idézett. A filmben láthatjuk majd a váratlan és szerinte igazságtalan vereségtől sokkos állapotba kerülő Toto Wolffot, amint "bromance-ként" jellemzi Masi és Jonathan Wheatley, a Red Bull sportigazgatójának kapcsolatát, ami annyit tesz, hogy a Mercedes csapatfőnöke szerint szoros barátság van a két férfi közt.

– füstölgött Wolff, utalva arra, hogy Wheatley-nek nem csak az utolsó futamon volt szerepe abban, hogy Masi végül gyorsan újraindította a versenyt, hanem Szaúd-Arábiában is alkudozott a versenyigazgatóval a futam megszakítása alatt az új rajt rajtpozícióiról.

Masi egyébként Wolff szerint csupán "áldozat", akivel mellesleg soha többé nem akar beszélni, és akinek a döntése „helytelen volt, és biztos vagyok benne, hogy bánja." Az osztrák üzletember ugyanakkor úgy véli, „az FIA-nak sokkal hamarabb észre kellett volna vennie, hogy gond van. Gond volt a struktúrával és a személyekkel."

Wolff szerint a Red Bull sportigazgatója baráti kapcsolatban van Masival Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A Mercedes csapatfőnöke egy hasonlatot is elsüt a filmben arról, hogy szerinte milyen volt a tavalyi utolsó verseny végén kialakult szituáció, amelyben Verstappen friss lágy gumikon került közvetlenül Hamilton mögé Masi döntésének köszönhetően. „Olyan volt, mint egy futballmérkőzés, amelyen az egyik csapat 1-0-ra vezet, majd a bíró hirtelen azt mondja, »aranygól lesz, 0-0 az állás, és a következő gólt szerző csapat nyeri meg a meccset«, és mellesleg nekünk mezítláb kell játszanunk."

Természetesen Verstappen – akivel Wolff együttérez, mert azért megérdemelte a vb-címet, de mindenki az utolsó versenyről beszél – és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is megszólalnak. „Mindig lehet azon vitatkozni, hogy helyes volt-e vagy sem, amit [Masi] Abu-Dzabiban tett. Szerintem Michael mindig a versenyzést helyezte előtérbe. Nagyon kemény, amit vele tettek, és őszintén úgy vélem, hogy a padlóra küldték" – mondta a holland, míg főnöke kitartott amellett, hogy nem történt semmi szabálytalan.

„Nem szegte meg a szabályokat. Talán kicsit eltérően alkalmazta azokat a fennálló körülmények között, de valójában semmit nem csinált, ami szembement volna a szabályokkal" – jelentette ki Horner.