Vágólapra másolva!
Az F1 vezetősége pénteken még csak a szeptember 25-ére kiírt Orosz Nagydíjat törölte a versenynaptárból arra hivatkozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen lenne megrendezni a futamot, de a további egyeztetések után most felbontotta a 2025-ig érvényes megállapodást. A megállapodás felbontásával az orosz pálya 8 év kikerül a versenynaptárból. A döntés egyfajta válasz arra, hogy Oroszország egy hete megtámadta Ukrajnát.

Az Orosz Nagydíjnak 2014 óta Sochi adott otthont, amelyet az első évben Lewis Hamilton nyert meg. A pálya a Mercedes csapat egyik biztos pontja volt a győzelemre, hiszen minden egyes évben ők zsebelhették be a futamgyőzelmet, még a 2021-es drámai esős versenyen is.

2017-ben a Forma-1 meghosszabbította a pályával a szerződést 2025-ig, valamint aláírt a fő szponzorral (VTB Group) is egy hosszabb megállapodást. Az F1 most ezeket az egyezségeket bontotta fel az Oroszországgal és Belarusszal szemben bevezetett szankciókkal.

A közleményben a következő szerepel:

Nikita Mazepin jövője bizonytalan lábakon áll a 2022-es szezonra Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

A döntés nem meglepő, hiszen a sportszervezetek sorra jelentenek be hasonló lépéseket Oroszországgal szemben.

Nikita Mazepint azonban nem tiltotta el az FIA a versenyzéstől, viszont kizárólag az FIA színeiben versenyezhet, orosz pilótaként nem gurulhat a rajtrácsra. Így a szabályok értelmében Mazepint maradhatna a mezőnyben, de immáron otthoni futam nélkül.

Forrás