Igazságtalannak tartja a sportolók eltiltását az egykori orosz F1-es pilóta

Forma-1, Danyiil Kvjat, Alpine, Portugál Nagydíj
Daniil Kvyat (RUS) Alpine F1 Team Reserve Driver. Portuguese Grand Prix, Thursday 29th April 2021. Portimao, Portugal.
Vágólapra másolva!
Danyiil Kvjat elítéli az Ukrajnában zajló eseményeket, és reméli, hogy a felek minél hamarabb békét kötnek. A Toro Rosso, a Red Bull és az Alpha Tauri egykori versenyzője ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy emiatt eltiltják az orosz sportolókat.

Amióta Oroszország megindította a támadást Ukrajna ellen, minden fronton különböző szankciókkal sújtják az országot. Nincs ez másképp a sportban sem: előbb elvették Szentpétervártól az idei Bajnokok Ligája-döntő rendezési jogát, valamint törölték az F1-es Orosz Nagydíjat, majd a különböző sportszövetséget sorra tiltották el vagy függesztették fel az orosz sportolókat, illetve csapatokat. Az F1-ben összesen hat szezont töltő Danyiil Kvjat azonban azzal együtt sem ért egyet az eljárással, hogy magát a háborút elítéli.

Kvjat elsőként szólalt meg érdemben a háborúval kapcsolatban az egykori, illetve jelenlegi orosz F1-es pilóták közül Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Ami az egykori, illetve jelenlegi orosz pilótákat illeti, Vitalij Petrov és Szergej Szirotkin nem szólalt meg az ügyben csütörtök óta, míg Nyikita Mazepin először kijelentette, hogy nem szereti, ha a sportba belekeverik a politikát, ezért a maga részéről a barcelonai teszteléssel foglalkozik, később pedig csak utalt a konfliktusra, amikor Twitteren azt írta, hogy sok szempontból kicsúszott a kezéből az irányítás. Kvjat eddig hallgatott, de egy Instagram-bejegyzés formájában megtörte a csendet.

Nagyon bízom benne, hogy békésen megoldódik az ukrajnai helyzet, és mindannyian békében élhetünk

– kezdte sorait a Toro Rosso, a Red Bull és az Alpha Tauri egykori versenyzője. – Remélhetőleg a felek leülnek egymással, és tiszteletteljes párbeszéd útján képesek lesznek megoldást találni. Elborzaszt, hogy két testvéri nemzet konfliktusban áll. Nem akarom, hogy katonai akciók és háborúk befolyásolják az emberiség jövőjét, azt szeretném, hogy a lányom és minden gyerek élvezhesse ezt a szép világot.”

Kvjat ugyanakkor itt még nem zárta le a posztot, és leírta véleményét arról, hogy az orosz sportolókat és csapatokat sorra tiltják el a mérkőzéseken, versenyeken, illetve tornákon való részvételtől. Hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta a sportági szövetségeknek, hogy ne engedjék indulni az orosz (és a fehérorosz) sportolókat, aminek többek között a FIFA és az UEFA is eleget tett: mindkét szervezet felfüggesztette Oroszországot, ami azt jelenti, hogy további intézkedésig a válogatott és a klubcsapatok nem vehetnek részt a két szövetség valamelyike által szervezett sorozatokban. A 27 éves pilóta azonban nem tartja helyesnek az ilyen típusú büntetést.

Szeretném hangsúlyozni, egyben üzenni a világ összes sportszövetségének, beleértve a NOB-ot is, hogy a sportnak ki kell maradnia a politikából

– fogalmazott. – Igazságtalan megoldás eltiltani az orosz sportolókat és csapatokat a világversenyeken történő részvételtől, ami szembemegy a sport legfontosabb tanításaival, az egységgel és a békével. Ki más fog hozzájárulni a nemzetek egyesítéséhez a következő időszakban, ha nem mi, sportolók?”

Az FIA-n múlik, hogy Kvjatot eltiltják-e Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

Kvjat maga is veszélyben van, hiszen Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke keddre összehívta a Motorsport Világtanács rendkívüli ülését, amelyen az oroszok helyzetéről volt szó. Egyelőre még nem érkezett hír a döntésről, de könnyen lehet, hogy az idei szezonra a WEC-be szerződő pilótát és honfitársait eltiltják a versenyzéstől. Ez esetben az is biztossá válna, hogy a Haasnak új versenyző után kell néznie Mazepin helyett.