Törlik az F1-es Orosz Nagydíjat a háború miatt

Forma-1, Orosz Nagydíj, George Russell, Williams
George Russell (GBR) Williams Racing FW43B at the start of the race. Russian Grand Prix, Sunday 26th September 2021. Sochi Autodrom, Sochi, Russia.
Vágólapra másolva!
Az ország háborús helyzetben való érintettsége miatt nem rendezik meg az idei Orosz Nagydíjat, ezzel már a második nagy sporteseményt veszik el az oroszoktól.

A csapatok és az FIA képviselői csütörtök este, a barcelonai teszt helyszínén egyeztettek arról, hogy mi legyen a szeptemberre tervezett Orosz Nagydíj sorsa a bajnokságban, és ahogy várható volt, pénteken bejelentették, hogy idén elmarad a Forma-1-es verseny a háborús helyzetben érintett országban.

„A Forma-1, az FIA és a csapatok képviselői egyeztettek a sportágunk helyzetéről, és a fő részvényesek nézőpontját is figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy jelen körülmények között lehetetlen megtartani az Orosz Nagydíjat" – írták a tömör közleményben, hozzátéve, hogy szomorússágal figyelik az eseményeket és a mielőbbi békés megoldásban bíznak. A megfogalmazásban ugyan nem szerepel a "törlés" szó, de a feszült nemzetközi helyzet miatt lényegében kizárt, hogy ha addig rendeződne is a konfliktus, ősszel ellátogatna a Fekete-tengerhez a Forma-1.

Pillanatkép a 2021-es Orosz Nagydíjról Forrás: Williams Racing

Oroszország ezzel a második nagy sportesemény rendezési jogát veszíti el a labdargó BL-döntő után. Szocsiba eleve utoljára ment volna idén a mezőny, mert a következő évtől a tervek szerint Szentpétervár, egy másik pálya fogadta volna az F1-et. Arról később döntenek, hogy ez megvalósul-e 2023-ban, illetve hogy Szocsi helyére melyik helyszín ugrik be a naptárba – a közelsége miatt az isztambuli aszfaltcsík az egyik lehetséges jelölt.

Utoljára 2011-ben kellett futamot törölni fegyveres konfliktus miatt, akkor a Bahreini Nagydíj vált ennek áldozatává. Ezt annak idején egyébként szintén egy teszt idején jelentették be.