Verstappen elfogadhatatlannak és igazságtalannak tartja Masi kirúgását

Forma-1, Max Verstappen, Barcelona teszt 2022, 2. nap
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen arrives for a press conference during the second day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Circuit de Barcelona-Catalunya in Montmelo, Barcelona province, on February 24, 2022. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen nem ért egyet az FIA azon döntésével, hogy Michael Masit eltávolították a versenyigazgatói pozícióból. A holland pilóta szerint az ausztrál szakembernek időre és segítségre lett volna szüksége.

Nem aratott osztatlan sikert a pilóták és a csapatok körében, hogy az FIA úgy döntött, az idei évtől kezdve nem Michael Masi tölti be az F1-es versenyigazgatói posztot. Nemrég Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, valamint Fernando Alonso is kijelentette, hogy más döntést hozott volna ez ügyben.

Verstappen nem tartja korrektnek Masi menesztését Forrás: AFP/Lluis Gene

Hozzájuk csatlakozott Max Verstappen, aki nyilvánvalóan érdekes helyzetben van, hiszen az ausztrál szakember vitatott döntse nélkül aligha lett volna esélye a világbajnoki cím megszerzésére az Abu-dzabi Nagydíjon. A holland pilóta azonban természetesen nem ezzel érvelt, amikor kemény szavakat használva kritizálta a Nemzetközi Automobil Szövetség lépését.

– jelentette ki az FIA sajtótájékoztatóján Barcelonában, a tesztelés helyszínén. – Nagyon igazságtalannak tartom, ami Michaellel történt, valósággal a busz alá dobták. Számomra elfogadhatatlan, hogy kirúgták. Nagyon sajnálom Michaelt, mert szerintem rendkívül rátermett és jó versenyigazgató volt.”

Helyére Eduardo Freitast, és Niel Wittichet nevezték ki, akik felváltva fogják ellátni a versenyigazgatói feladatokat. Verstappen hozzátette, velük sincsen problémája, mivel őket is kellően talpraesettnek tartja. Ők ráadásul több segítséget fognak kapni, ami Verstappen szerint Masinak nem adatott meg. A címvédő úgy véli, az ausztrál szakembernek emellett időre is szüksége lett volna.

Charlie [Whiting] halála után nagyon nehéz volt átvenni olyasvalakinek a helyét, mint ő – fogalmazott. – Az évek során rendkívül tapasztalttá vált, emellett Charlie-nak volt segítsége is.

Talán Michaelnek is többre lett volna szüksége ebből. Mindenkinek kell a tapasztalat.”

Verstappen saját magát hozta fel példaként, hogy ő mennyit fejlődött azóta, hogy 2015-ben a Forma-1-es mezőny tagja lett. Kétségtelen, hogy első éveiben sokkal többet hibázott, mint mostanában, és korábbi önmaga szinte biztosan nem győzte volna le Lewis Hamiltont.

Verstappen úgy véli, Masinak idő és segítség kellett volna Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Amikor bekerültem ebbe a sportágba, visszanézve teljesen kezdő voltam – magyarázta. – Sokkal jobb vagyok, mint akkoriban, és szerintem Michael esetében is ugyanez lett volna a helyzet. Szóval nem gondolom helyes döntésnek, hogy azonnal kirúgták őt. Minden jót kívánok neki, bármi is következik számára, remélem, jobb lesz, mint az F1 versenyigazgatói pozíciója.”

Az FIA egyebek mellett azt is bejelentette, hogy mostantól kezdve a csapatok képviselői nem kommunikálhatnak közvetlenül a versenyigazgatóval a futam alatt. Tavaly számtalanszor hallhattuk, hogy akár a csapatfőnökök, akár a sportigazgatók próbálták győzködni Masit, hogy ilyen vagy olyan döntést hozzon, ami Verstappen szerint korántsem pozitív értelemben volt egyedi jelenség a Forma-1-ben.

Sok szó esik arról, hogy Abu-Dzabiban milyen döntés született, de el tudjátok képzelni, bármelyik sportágban, hogy egy edző vagy az annak megfelelő [személy] állandóan a játékvezető fülébe ordít?

– tette fel a költői kérdést. – Mondjuk azt, hogy »sárga lap«, »piros lap«, »nincs döntés« vagy »nincs szabálytalanság«. Lehetetlen [lenne] döntést hozni. Szóval szerintem már eleve az nagyon helytelen volt, hogy az F1 megengedte a csapattagoknak, hogy beszéljenek vele a döntéshozatalról. Michaelnek egyedül kellett döntenie, ami nehéz volt úgy, hogy a fülébe kiabáltak.”