Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel bejutott a hétvégi Bajnokok Tornáján az egyéni verseny döntőjébe, ahol vereséget szenvedett a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastian Loeb-től. A négyszeres Forma-1-es világbajnok nemcsak azt bizonyította, hogy jól vezet jégen, hanem azt is, hogy a ralizásért is gyermeki szenvedéllyel rajong.

A nemzetek versenyében még nem ment neki, de a Bajnokok Tornájának egyéni viadalára összekapta magát Sebastian Vettel, aki végül a döntőig menetelt a svédországi Pite Havsbadban, a Balti-tenger jegén rendezett viadalon. Noha Sébastian Loeb ott már jobbnak bizonyult nála, a négyszeres világbajnoknak nem volt miért szégyenkeznie, ám nem csak a teljesítménye miatt emlékezhet majd vissza szívesen a Skandináviában töltött napokra.

Vettelnek nem sikerült kinyitnia a pezsgőt, majd beletörte a dugót az üvegbe, úgyhogy végül csak Loeb locsolt

Vettelről köztudott, hogy érdekli és ismeri a Forma-1 történelmét, ám most megtudhattuk azt is, hogy ugyanígy viszonyul a ralihoz és vélhetően a teljes autósporthoz is. Történt ugyanis, hogy az Aston Martin versenyzője kikönyörögte, hadd üljön be ő is egy menetre az 1984-es ralivilágbajnok Stig Blomqvist (aki másnap egyébként a hétszeres NASCAR-bajnok Jimmie Johnsont vitte körbe) mellé, aki az abban a szezonban használt Audi Quattro S1-es versenyautójával bemutatózott a hétvége során. Vettelt pedig lenyűgözte a ralizás aranykorát jelentő B-csoportban sikert sikerre halmozó szörnyeteg.

Vettel szemmel láthatóan odáig volt

„Még annál is több volt – felelte a The-Race.com újságírójának azon kérdésére, hogy „bakancslistás" élményként élte-e meg a lehetőséget. – Ez egy ikonikus autó, de hogy az igazi Stiggel a volánnál nyílt esélyem ülni benne, az nagyon klassz volt. Hálás vagyok, hogy Stig még csinál ilyen eseményeket.

Nem vagyok benne biztos, hogy mondjuk a Monte Carlo-ralin is lennék az utasa, vagy egy másik versenyen, amelyen hosszú egyenesek és gyorsabb kanyarok vannak, de nagyon klassz volt."

Az 540 lóerős Audi Quattro igazi szörnyetegnek számított és számít a mai napig

Vettel ráadásul nemcsak Blomqvist mellé pattant be, hanem a nemzetek versenyének döntőjében az egyik futamra ő volt a norvég csapatot képviselő, a rali-világbajnokságban versenyző Oliver Solberg utasa is, ami szintén mutatja, mennyire lelkesedett a műfaj iránt.

Schumacherről is anekdotázott egyet

A Race of Champions mindig az az esemény, amelyet a legtöbb versenyző – noha mindegyikük nyerni akar – azért nem vesz véresen komolyan, és leginkább kikapcsolódásként tekint rá, amely során egymás társaságában tölthetnek el néhány szórakoztató napot.

Vettel pedig különösen elemében volt ezen a téren, az egyéni döntő előtt például azon poénkodott Sébastien Loeb-el, hogy mindenképpen egy Seb lesz a bajnok, majd a 47 éves ralilegenda győzelme utáni sajtótájékoztatón egy Michael Schumacherrel kapcsolatos történetet is elmesélt azzal kapcsolatban, hogy miként lehet valaki 40 felett is ennyire gyors, és miért nem számít a kor.

„Amikor fiatalabb és egy kicsit öntelt voltam, azt mondtam Michaelnek, hogy »40 felett az ember elindul a lejtőn«, mire azt felelte, »Igen, ez igaz, de lejtőn menni gyorsabb«”.