Vágólapra másolva!
Egy korábbi és egy jelenlegi Forma-1-es világbajnok, valamint Mick Schumacher is részt vesz az idei Bajnokok Tornáján, ám az első napon egyikük sem jutott döntőbe.

A Bajnokok Tornája történetében rendhagyó módon először nem murván, vagy valamelyik stadion erre a célra felkészített arénájában, hanem jégen rendezték meg a versenyt, méghozzá a befagyott Balti-tengeren, az északi sarkkörtől 60 km-re. Ez egyben az első olyan ROC (Race of Champions), amely Skandináviában, egészen pontosan Svédországban, Pite Havsbadban zajlik. Az első napon hagyományosan a nemzetek versenyen zajlott, amelyet a norvégok apa-fiú párosa, Petter és Oliver Solberg nyert meg.

Most először versenyeztek ilyen környezetben a ROC-on Forrás: ROC

Az idei kiírás mezőnyében két jelenlegi, és két korábbi Forma-1-es pilótát találunk, de előbbi szám lehetne három is, ha Valtteri Bottas nem lép vissza az utolsó pillanatban. „Valtterinek más kötelezettségei adódtak, és az utolsó pillanatban lemondta" – összegzett a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, aki így a W Series-ből ismert Emma Kimiläinennel alkotta a finn csapatot.

Mellette egykori mclarenes csapattársa, David Coulthard képviselte a korábbi F1-es pilótákat, míg a jelenlegieket a német csapatot alkotó négyszeres világbajnok Sebastian Vettel és a Haasnál versenyző Mick Schumacher. Vettelék jól kezdtek és a negyeddöntőbe jutásért legyőzték a Lucas Blakeley-ből és Jarno Opmeerből álló esport-csapatot, ám már itt is voltak figyelmeztető jelek, a négyszeres világbajnok ugyanis kikapott Blakeley-től, míg Schumacher mindkét futamát megnyerte.

Vettel és Schumacher sikerrel vette az első kört

A negyeddöntőben aztán már a négyszeres Indy 500-győztes Helio Castronevest és a mexikói ralis Benito Guerrát lenyomó Team USA volt az ellenfelük, amelyet a hétszeres NASCAR-bajnok, jelenleg az IndyCarban versenyző Jimmie Johnson, valamint az első számú amerikai formaautós széria legfiatalabb futamgyőztese, az Andretti kudarcba fulladt csapatvásárlásakor az F1-gyel is hírbe hozott Colton Herta képviselt. Az amerikai kettős Schumacherrel nem tudott mit kezdeni, a fiatalabbik német mindkettejüket legyőzte, Vettelt viszont egyaránt megverték, az összesített idejük pedig jobb lett, így ők jutottak be az elődöntőbe.

Herta legyőzi Vettelt és bejuttatja az amerikaiakat az elődöntőbe

Ott a David Coulthard-Jamie Chadwick duót búcsúztató finnekkel találták magukat szembe, miután Mika Häkkinen legyőzte korábbi mclarenes csapattársát (1996 és 2001 között hat közös szezont húztak le a wokingipaknál), azt viszont már nem tudta kiharcolni, hogy a döntőben is képviselje valaki a Forma-1-et, az egyaránt Kaliforniában felnövő, havon és jégen még soha életében nem vezető Johnson-Herta duó ugyanis megállította őket.

Häkkinen gyorsabb volt Coulthardnál, de ez sem volt elég az elődöntőbe jutáshoz

Eközben a másik ágon a 2003-as ralivilágbajnok Petter Solbergnek és fiának, a szintén a WRC mezőnyében versenyző Olivernek előbb a kétszeres DTM-bajnok és egyszeres ralikrossz-világbajnok Mattias Ekström, illetve a szintén egyszeres ralikrossz-világbajnok Timmy Hansen párosán kellett átverekednie magát, majd az elődöntőben legyőzték a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb és az 1994-es ralivilágbajnok Didier Auriol alkotta francia duót is.

A döntőben az első és második menetet a norvégok nyerték előbb Petter, majd Oliver Solberg révén, miközben az előbbivel összecsapó Johnson járműve technikai gondokkal küzdött a rajtnál. A harmadik összecsapásban jött az első amerikai győzelem az Olivert felülmúló Johnson révén, Herta viszont belehibázott a negyedik menetbe, így a norvégoké lett a győzelem.

Norvégia megnyeri a nemzetek versenyét

A Bajnokok Tornájának zárását vasárnap rendezik, amikor már mindenki magáért versenyez a Balti-tenger jegén a Bajnokok Bajnoka címért.