Vágólapra másolva!
Helmut Marko úgy véli, nehéz összevetni Max Verstappent a korábbi korszakok legnagyobbjaival, de egy közös vonással biztosan rendelkeznek. A Red Bull tanácsadója elárulta, mi teszi különlegessé pilótáját, akit rangos díjra jelöltek.

Max Verstappen az előző idényben szerezte meg első világbajnoki címét, de tekintve, hogy minden bizonnyal még F1-es pályafutása felénél sem jár, a többség szerint ez biztosan nem az utolsó végső győzelme volt. A holland pilótát ugyanakkor természetesen eredményesség tekintetében még nem lehet összehasonlítani az F1 történetének korábbi legnagyobb alakjaival.

Verstappen tavalyi szezonja Senna és Schumacher legjobb formáját idézte Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images/Mark Sutton

Ugyanakkor tehetségét már korábban mérték legendás pilótákéhoz, és tavaly olyan teljesítményt tett le az asztalra, ami kétségtelenül vetekszik például Ayrton Sennáéval vagy Michael Schumacherével. Helmut Marko szerint a három versenyzőnek egy közös tulajodonsága egészen biztosan van.

Lehetetlen őket összehasonlítani, mert különböző korszakokat képviselnek

– nyilatkozta a Red Bull tanácsadója az AutoRevue-nak. –Ami viszont mindannyiukban megvan, az a teljes összpontosítás, amit könyörtelenségnek is nevezhetünk. Semmi más nem számít, mint hogy »győzni akarok, és ezért mindent megteszek«.”

A 78 éves szakember szerint Verstappen ezt a szaúd-arábiai időmérő utolsó szakaszában mutatta meg leginkább, amikor a Q3-ban már 4 tizedes előnnyel rendelkezett Lewis Hamiltonnal szemben egészen az utolsó kanyarban elkövetett hibájáig. „Szenzációsan gyors volt – emlékezett vissza. –

Még látható is volt, hogy mennyire hajtja az autót. Szinte tökéletesen vezetett.”

Verstappen köztudottan a mezőny egyik, ha nem a legkeményebb versenyzője, és az idény vége felé néha át is lépett egy határt, de ezeket leszámítva végig szabályosan versenyzett. Marko úgy véli, ez az a tulajdonság, ami különlegessé teszi őt.

Verstappen majdnem tökéletes kört rakott össze Szaúd-Arábiában Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„A futamokon Hamilton tudja, hogy a legkisebb rést sem hagyhatja meg Verstappennek – jelentette ki. – Már akkor beteszi az autó orrát, amikor a másik még csak nem is látja őt a visszapillantó tükörben. Ez az akaraterő, valamint a szükséges tehetség teszi őt mássá.”

Rangos díjra jelölték Verstappent és a Mercedest

Nyilvánosságra hozták az évente kiosztott Laureus-díj jelöltjeit, ami az előző év legjobb sportteljesítményéért jár. Verstappent a legjobb férfi sportoló, míg a Mercedest a legjobb csapat kategóriájában jelölték.

A 24 éves versenyzőt 2016-ban már jelölték a díjra, de akkor nem őt választották az év felfedezettjének. Most a tokiói olimpián öt aranyérmet szerző, a 100 méteres pillangóúszás döntőjében Milák Kristófot legyőző Caeleb Dressellel; a maratonfutás olimpiai bajnokával, Eliud Kipchogéval; a két Grand Slam-tornát megnyerő teniszezővel, Novak Djokoviccsal; a Bundesliga örökös gólrekordját megdöntő Bayern München-labdarúgóval, Robert Lewandowskival; valamint a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatának irányítójával, az idén visszavonuló Tom Bradyvel kell megküzdenie az elismerésért.

Az F1-es pilóták közül eddig Schumacher 2002-ben és 2004-ben, Sebastian Vettel 2014-ben, míg Hamilton (a Barcelona akkori labdarúgójával, Lionel Messivel megosztva) 2020-ban vehette át a díjat.

A 2000-ben alapított díj jelöltjei között az első évet, valamint 2010-et és 2017-et leszámítva mindig ott volt az előző év Forma-1-es világbajnoka, vagyis Fernando Alonso kétszer, Kimi Räikkönen egyszer maradt le az elismerésről.

Verstappent jelölték aa Laureus-díjra Forrás: AFP/Julien De Rosa

A csapatok között a 2021-ben konstruktőri vb-t nyerő Mercedest jelölték. A brackley-i istálló a Copa Américát megnyerő argentin labdarúgó-válogatottal; a Barcelona Bajnokok Ligája-győztes női futballcsapatával; a nyolc számból hetet megnyerő kínai olimpiai műugrócsapattal; labdarúgó-Európa-bajnokságon diadalmaskodó olasz válogatottal, valamint az NBA-győztes Milwaukee Bucksszal szerepel egy listán.

A Mercedes korábban egyszer, 2008-ban zsebelte be az elismerést, előttük pedig a Renault 2006-ban, illetve a Brawn GP 2010-ben győzte le a többi jelöltet. A 2000-es, 2001-es, illetve 2009-es év kivételével az előző év konstruktőri bajnoka mindig ott volt a jelöltek között, vagyis a Ferrari és a Red Bull többször is lemaradt a díjról.