Az F1-ből visszavonuló Räikkönen csapatfőnökként folytatja

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Heineken Grande Premio De Sao Paulo 2021, Sao Paulo Grand Prix, 19th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from November 12 to 14, 2021 on the Interlagos Circuit, in Sao Paulo, Brazil - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen motokrosszcsapata az idei évtől kezdve gyári támogatást kap a Kawasakitól. A finn pilóta csapatfőnökként irányítja az istállót, és a korábbiaknál nagyobb szerepet fog vállalni.

Kimi Räikkönen tavaly hagyott fel a versenyzéssel, legalábbis ami a Forma-1-et illeti. A 19 idény után elköszönő pilóta többször is elmondta, nem tudja, hogy mi lesz pályafutásának következő fejezete, és az sem biztos, hogy a továbbiakban fog versenyezni.

Räikkönen a Kawasaki gyári motokrosszcsapatát fogja irányítani Forrás: Florent Gooden / DPPI

Ez utóbbi még mindig nem derült ki, az viszont igen, hogy a motorsporttól nem távolodott el teljesen, csak éppen más sorozatban és az eddigihez képest jelentősen eltérő szerepkörben fog tevékenykedni. A Kawasaki ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy ő lesz a motokrossz-világbajnokságban szereplő istállójának csapatfőnöke.

A finn pilóta régóta a sportág szerelmese, és többször is előfordult, hogy elindult kisebb versenyeken.

2011-ben ráadásul csapatot is alapított, aminek színeiben egyrészt ő maga indult el a rali-világbajnokság mezőnyében, másrészt a motokrossz-vb-n is rajthoz állt. 2014-től a Husqvarna motorjait használták, ám az együttműködést a tavalyi idény végén megszakították, most pedig bejelentették, hogy a Kawasakitól kapnak gyári támogatást.

A csapat 2017-ben érte el a legnagyobb sikerét, amikor Gautier Paulin a 3. helyet szerezte meg az egyéni összetettben, a svéd gyártó pedig a csapat jelentős közreműködésével lett 3. a konstruktőri bajnokságban. Bár Räikkönen érthető okokból nem vett részt az alakulat mindennapi életében, de versenyzői így is elismerően beszéltek róla. Az idei szezontól kezdve viszont a 42 éves pilóta nagyobb szerepet vállal a csapat működtetésében.

– olvashatóak Räikkönen szavai a motokrossz-vb hivatalos honlapján megjelent közleményben. – Nagyon komolyan vesszük, összpontosítunk és arra törekszünk, hogy a lehető legjobbak legyünk. Most, hogy visszavonultam a versenyzéstől, több időt tudok majd erre a projektre fordítani. Nem a napi ügyletekre, hanem stratégiai téren, felhasználva a tapasztalataimat arról, hogy miként működnek a csapatok, illetve mi az, ami sikert oz a nagyszínpadon. Mindenki, engem is beleértve, örül, hogy a Kawasaki minket választott a gyári csapatának. Tisztában vagyok vele, hogy közvetlen gyári támogatással mindig nagyobb az esély a sikerre, úgyhogy ez nagyszerű lehetőséget jelent számunkra.”

Räikkönen csapata tavaly még a Husqvarna motorjaival versenyzett Forrás: NurPhoto via AFP/Nderim Kaceli/LiveMedia/NurPhoto/Nderim Kaceli

Räikkönen mellett honfitársa, az egykor a szériában versenyzőként is megforduló Antti Pyrhönen lesz az istálló másik vezetője. Az alakulathoz már a megalapításnál csatlakozó szakember a csapatmenedzseri feladatokat látja el. Az idény február 20-án, az Egyesült Királyásgban található Matterley Basin elnevezésű pályán fog elrajtolni.