Vágólapra másolva!
Peren kívüli megegyezés született a Red Bull és az Aston Martin között Dan Fallows, az energiaitalosoktól távozó, a silverstone-i istállónál a jövőben technikai igazgatóként dolgozó szakember ügyében. A bikások aerodinamikai részlegének korábbi vezetője áprilistól állhat munkába új csapatánál.

Az Aston Martin tavaly júniusban jelentette be, hogy szerződtette a Red Bulltól Dan Fallows-t, az energiaitalosok aerodinamikai részlegének vezetőjét, aki szándékaik szerint az idei év január 1-jétől állt volna munkába. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban már akkor világossá tette, hogy nem áll szándékukban szerződésének lejárta előtt elengedni a szakembert.

„A 2021-es autón és a jövő évi autón is dolgozik, még jelentős idő van hátra a szerződéséből, amit csupán tavaly év végén írt alá, úgyhogy még sok idő van 2023 közepéig. Nyilvánvaló, hogy le fogjuk kötni a szerződése hátralevő idejében" – nyilatkozta Horner tavaly.

Fallows 2017-ben, a Malajziai Nagydíj győzelmi trófeájával Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Lars Baron

Mint ahogy az a Red Bull csapatfőnökének szavaiból is kiderült, Fallows szerződéséből még jócskán volt hátra, mivel az 2022 év végéig szólt, a 2023-as év közepére pedig a hat hónapos felmondási idő miatt utalt. Korábbi sajtóhírek szerint azonban a Red Bull az Aston Martinhoz igazolás bejelentését követően áthelyezte Fallows-t egy másik részlegre, a szakember pedig később arra hivatkozva kérte a szerződésének azonnali megszüntetését, hogy jelentősen megváltoztak a munkakörülményei, emellett pedig úgy érezte, hogy nem kényszeríthető ki a 6 hónapos felmondási idő.

A Red Bull emiatt végül bíróságra vitte az ügyet, ám a bírói döntést megelőzően sikerült egyezségre jutniuk az Aston Martinnal. Az egyezség részleteit nem hozták nyilvánosságra, de az kiderült, hogy

Fallows-nak nem kell 2023 júliusáig várnia, hanem már az idén április 2-án megkezdheti a munkát új csapatánál, ahol technikai igazgató lesz.

„Örülünk, hogy sikerült megegyezni a Red Bull-lal, amely korábban elengedi Dant a szerződéséből. Már várjuk, hogy csatlakozzon a csapathoz" – kommentálta röviden a megállapodást Martin Whitmarsh, az Aston Martin Performance Technologies ügyvezető igazgatója.

Az Aston Martin tavaly csak hetedik lett a pontversenyben, amin az idén mindenképpen javítani akar Forrás: Sam Bloxham / LAT Images/Motorsport Images

„Szeretnénk megköszönni Dannek az éveken át tartó kitűnő szolgálatait, és minden jót kívánunk neki a jövőre" – búcsúztatta a Red Bullnál 15 évet lehúzó mérnököt Christian Horner.

„Sok boldog évet töltöttem a Red Bullnál és büszke vagyok arra, amit elértünk. Várom már a következő szezont és az új kihívást" – tekintett előre Fallows.

A 48 éves szakember érkezésével az Aston Martin komoly erősítést könyvelhet el, hiszen Fallows a Red Bullnál Adrian Newey-val dolgozott együtt, és a 2022-es autóról is rendelkezik információval.