Leigazolták az első kínai F1-es pilótát, de az Alfa saját tehetségéről sem feledkezett meg

Forma-1, Theo Pourchaire, Alfa Romeo Racing, Hungaroring teszt
POURCHAIRE Théo (fra), portrait, Alfa Romeo Racing ORLEN C38, during testing days from August 3 to 4, 2021 on the Hungaroring, in Mogyorod, near Budapest, Hungary - Photo Xavi Bonilla / DPPI
Vágólapra másolva!
Théo Pourchaire nem kapta meg az esélyt, hogy már az idén bemutatkozzon a Forma-1-ben, de az Alfa Romeo az első kínai F1-es pilóta szerződtetése ellenére sem feledkezett meg róla.

Még mindig csak 18 éves, de már 17 évesen is az F2-ben versenyzett, tavaly pedig két győzelemmel a pontverseny ötödik helyén zárt. Théo Pourchaire-ről van szó, akit sokan a jövő egyik nagy F1-es tehetségének tartanak, ám a Sauber juniorjaként egyelőre nem kapta meg a lehetőséget, hogy az Alfa Romeóval bemutatkozzon a királykategóriában, hiszen a csapat az F2 bronzérmesét, a kínai Csou Kuan-jüt választotta helyette, aki nem mellesleg a Renault akadémistája volt az elmúlt években. Frédéric Vasseur csapatfőnök azonban nem mondott le a franciáról.

Monacóban nem lehet csak úgy véletlenül nyerni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hogy is mondhatott volna, miután tavaly Pourchaire lett az F2 történetének legfiatalabb futamgyőztese, és ha első teljes szezonjában még nem is küzdhetett a bajnoki címért, a francia F4 bajnokaként és az FIA F3-as sorozatának ezüstérmeseként már bizonyította, hogy erre is képes.

18 évesen Vasseur szerint azonban még túl korai lett volna őt bedobni a mély vízbe.

„Nyerni tudott 2021-ben Monacóban, de a [Forma-1-es] autó annyira összetett, és csak hat tesztnapunk van a szezon előtt. Szerintem túl kockázatos lett volna, túl nagy kihívás lenne neki egy ekkora lépcső – nyilatkozta az Alfa Romeo csapatfőnöke. – Sokkal jobb, ha 2022-ben még az F2-es bajnoki címére koncentrál, utána pedig meglátjuk.

és a lépcső az F4 és az F3 között óriási volt."

A Hungaroringen tavaly egy 2019-es Alfával tesztelt Forrás: Antonin Vincent / DPPI/Antonin Vincent/Antonin Vincent

Pourchaire először augusztusban, a Hungaroringen vezethetett F1-es autót, amikor a 2019-es Alfa Romeóval körözött, miközben a Magyar Nagydíj után a Pirelli gumitesztje zajlott. Az idén is tesztelhet majd korábbi autót, és a tervek szerint nagydíjhétvégén is bemutatkozhat.

De még egyszer mondom, amikor az F2-ben versenyzel, a legfontosabb, hogy megnyerd a bajnoki címet, és nem az, hogy a jövőre készülj vagy ilyesmi. Azt fogom kérni tőle, hogy legyen bajnok a Forma-2-ben" – szögezte le Vasseur.