Egy korábbi pilóta kirúgná az F1 versenyigazgatóját, egy másik szerint segíteni kell neki

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2020, Michael Masi
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 02: FIA Race Director Michael Masi walks in the Paddock during previews for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hamarosan eldőlhet, hogy leváltják-e Michael Masit a Forma-1 versenyigazgatói székéből, avagy a tavalyi ellentmondásos szezonzáró után is megtarthatja a pozícióját. Martin Brundle és Johnny Herbert ellentétes véleményen van arról, hogy mi lenne a helyes lépés.

A Forma-1 két korábbi, jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó elismert pilótája ellentétes állásponton van arról, hogy Michael Masi versenyigazgatónak távoznia kell-e a posztjáról a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon történtek miatt, vagy sem. Az FIA nemrég megkezdett vizsgálata során erre a kérdésre is választ fogunk kapni, sajtóhírek szerint pedig a Mercedes megállapodott a szövetséggel, hogy Masi és a formaautós bizottság elnöke, Nikolasz Tombazisz is megy.

Masi napjai meg vannak számlálva? Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

„Amiben teljesen biztos vagyok, hogy Michael Masi leváltása nem oldja meg a problémát – jelentette ki az 1984 és 1996 között 158 nagydíjon induló, 1997 óta szakkommentátorként tevékenykedő Martin Brundle, aki szerint Masit inkább segíteni kellene, mert egyre több a verseny. – Ez messze túl nagy munka egy embernek 23 futam során, és csak egyre nagyobb lesz. Régen 16-18 futammal Charlie (Whiting, Masi elődje - a szerk.) és Herbie (Blash - Whiting helyettese) idejében Charlie elindította a versenyt, majd tuladjonképpen Herbie volt a versenyigazgató, amíg Charlie vissza nem ért a toronyba a rajtrács mellől. Mindent az irányításuk alatt tartottak, de a feladatok exponenciálisan sokasodnak, úgyhogy

– tette fel a költői kérdést Brundle.

Az expilóta viszont tudja, hogy Masinak „már csak egy élete van", összességében viszont nem biztos benne, hogy „tartható" lenne, ha továbbra is az ausztrál ülne a versenyigazgatói székben.

A néhai Charlie Whitingnak is rengeteg volt a feladata, de Brundle szerint Masinak még több Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A szintén a Sky Sportsnak dolgozó, az F1-ben 1989 és 2000 között 161 futamon elrajtoló, ezek közül hármat megnyerő Johnny Herbert szerint nem lenne, és Masinak mindenképpen mennie kell.

– jelentette ki Herbert. – A gond az, hogy kivel helyettesítik? Nyilván a tapasztalat nagyon fontos lesz annak, aki a helyébe lép. Michael nagyon szerencsés, Charlie Whiting helyettese volt, amikor Charlie volt a főnök, és sok mindent megtanult. Van számomra bárki, aki kiemelkedik és a helyébe léphetne? Nincs. Ez a találós kérdés."

Szavazzon!

Ön szerint le kell váltani Michael Masit az F1 versenyigazgatói posztjáról?

Egy biztos, az FIA szervezeti listáján már sem Masi, sem Nikolasz Tombazisz neve nem szerepel, így könnyen lehet, hogy végül mindkettejüktől búcsút kell vennünk.