A viharos múlt ellenére Alonso örül a Honda sikereinek

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Fernando Alonso, Max Verstappen
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 14: Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 Team and Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talk on the drivers parade before the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 14, 2021 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonsót örömmel töltötte el a Honda világbajnoki címe annak ellenére, hogy a McLarennél korántsem volt felhőtlen a kapcsolata a japán gyártóval.

A tavalyi világbajnoki címmel lezárult a Honda negyedik, 2015-től 2022-ig tartó korszaka az F1-ben, amely borzasztóan indult, de végül happy end lett a vége. A japánok visszatérésük első három évében csak szenvedtek a McLarennel, majd a wokingiak ajtót mutatta nekik. Ekkor sokakban a kiszállás gondolata is megfordult, ám végül maradtak, miután Franz Tost, az Alpha Tauri (akkor még Toro Rosso) csapatfőnöke meggyőzte a vezetőséget.

Gondolhatnánk, hogy a tavalyi vb-cím nagy fricska lehet Fernando Alonsónak, aki a közös évek során nem egyszer keményen kritizálta a Hondát, ám a kétszeres világbajnok nagyon örül a japánok sikerének.

A 2017-es Abu-dzabi Nagydíj volt a McLaren és a Honda utolsó közös futama az F1-ben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A McLarennél alighanem a kommunikációval volt a legnagyobb baj a felek között, nem beszélve arról, hogy a wokingiak meggyőzték a Hondát, hogy egy évvel hamarabb szálljon be az F1-be, mint ahogy akart, és nem segített az sem, hogy a japánoknak alkalmazkodniuk kellett az autó tervezési sajátosságaihoz. Az elmaradó eredmények és kudarcok pedig nem egyszer vezettek frusztrációhoz Fernando Alonsónál is, aki Szuzukában, a Honda hazai futamán emlékezetes módon GP2-es motornak titulálta az erőforrást.

Végül a McLaren lépett, a Hondának pedig a Red Bull dobott mentőövet. Miután 2018-ban még csak a Toro Rossóval indultak, 2019-ben már az anyacsapat is az ő motorjaikat használta, és nyert vele három futamot.

Megváltoztatták a menedzsmentet és új filozófiát alkalmaztak. Elvégezték a munkát, és annyira örülök nekik, miközben szomorú vagyok, mert elmennek. De remélhetőleg visszajönnek" – idézi Alonsót az Autosport.

Alonsóban nincs keserűség, hogy nem ő, hanem Verstappen hozta el a sikereket a Hondának Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Az Alpine spanyol pilótájában pedig láthatóan nincs keserűség amiatt, hogy a Honda nélküle lett ismét sikeres az F1-ben, sőt, a kétszeres világbajnok elmondta, az elsők között gratulált a Honda F1-es programját igazgató Jamamoto Maszasinak. „Beszéltem Jamamoto szannal az utolsó három-négy versenyen, mert nagyon jó a kapcsolatom vele. Ő volt az, aki engedte, hogy teszteljem a MotoGP-motort és a többi, és azóta is nagyon jóban vagyunk. Ő volt az első, akinek Max után gratuláltam a parc fermében, úgyhogy örülök nekik" – mondta a veterán pilóta.