Vágólapra másolva!
A történelem során először kapott lehetőséget egy korábbi szimulátoros pilóta az idei Forma-2 mezőnyében. Cem Bölükbaşı a Charouz Racing Systemnél fog versenyezni.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer a profi szimulátoros versenyzés, és néhányan már bebizonyították, hogy van átjárás a virtuális és a valós autók, illetve pályák között. A legismertebb példa eddig talán James Baldwin volt, aki az esportban elért sikerei után előbb a Race of Championson, majd a Brit GT-bajnokságban kapott lehetőséget.

Cem Bölükbaşı történelmet írt

A héten azonban újabb mérföldkő következett, ugyanis bejelentették, hogy az idei Forma-2-es mezőny egyik tagja Cem Bölükbaşı lesz. A török versenyző szerződtetése nemcsak azért nagy szó, mert hazájából ő jutott el először idáig, hanem elsősorban azért, mert

ő az első, aki a szimulátoros versenyzők világából érkezve bekerült az F1 előszobájaként emlegetett szériába.

A 23 éves pilóta ugyan rendelkezik gokartos múlttal, ezt követően viszont virtuális versenyzésre váltott. 2017-ben szerepelt az F1 első hivatalos virtuális bajnokságán, és a maitól eltérő formátumban lebonyolított kiírás 5. helyén végzett. A következő két évben a 12., majd a 21. pozíciót szerezte meg.

2019-ben elindulhatott a GT4-es Európa-bajnokság négy futamán, az ezt követő két idényben pedig már a teljes szezonra ülést kapott. 2020-ban két győzelmet aratott a Pro Am (egy profi és egy amatőr versenyző alkotja a párost) kategóriában, majd tavaly ugyanennyiszer diadalmaskodott az amatőröknél.

2021-ben pedig már együléses versenyautót is vezethetett: a Euroformula Openben két győzelemmel az összetett 5. helyén zárt, míg az F3 ázsiai bajnokságában a 9. pozícióban végzett, hogy aztán az idei évre még feljebb lépjen.

– kezdte Bölükbaşı. – Azt hiszem, a felismerés óráról órára egyre jobban belém hasít. Ez egy nagy álom volt, ami valóra is vált, szóval nehéz szavakba önteni, de nagyon izgalmas lesz, én pedig rendkívül boldog vagyok.”

Bölükbaşı az elmúlt három szezonban a GT4-es Európa-bajnokság mezőnyében versenyzett

A török versenyzőt a Charouz Racing System szerződtette, csapattársának személye egyelőre még nem ismert. A 23 esztendős pilóta már túlesett a tűzkeresztségen, hiszen euroformulás csapata, a Van Amersfoort Racing lehetőséget biztosított neki a decemberi teszteken.

2017-ben esportolóként voltam Abu-Dzabiban – emlékezett vissza. – Négy év után visszatérni egy F2-es autó tesztelésére elég őrületes volt számomra. Néztem az F1-es döntőt és a tesztelést, majd egy nappal később F2-es kocsit vezettem.

Olyan voltam, mint egy gyerek, aki öt-hat napon keresztül élte az álmát.”

Bölükbaşı szerződtetése ugyanakkor sokkal többről szól, mint hogy valaki bekerült a Forma-2-be. Mindez ugyanis egy üzenet a jelen és a jövő összes virtuális pilótájának, hogy ezen a sokkal kevésbé költséges úton is egészen magas szintre el lehet jutni.

Ha nem lettem volna az F1 Esports tagja, akkor soha nem kapok lehetőséget arra, hogy egy igazi autóba üljek, és nem lennék ott, ahol most vagyok – szögezte le. – Szerintem az is nagyon fontos, hogy én vagyok az első számítógépes játékos, akinek ez összejött, mert ez reményt adhat a többieknek. Ha az emberek azt látják, hogy egyvalaki képes erre, akkor elhiszik, hogy ők is képesek lehetnek rá. Ha én az F1 Esports-ból eljutottam az FIA Forma-2-es [bajnokságáig], akkor szerintem bárki meg tudja csinálni.”