Megszületett a döntés az F1 sokat bírált versenyigazgatójának sorsáról?

Forma-1, Michael Masi
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: FIA Race Director Michael Masi looks on as a press conference is held outside the paddock after for the F1 Grand Prix of Australia was cancelled at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a héten elkezdődött az FIA által megígért vizsgálat, ami a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben meghozott versenyigazgatói döntéseket hivatott kielemezni. Eredményre február elején lehet számítani, de egy nemrég kiadott dokumentum alapján nem kizárt, hogy Michael Masi eltávolításáról már megszületett a döntés.

Brit sajtóértesülések szerint közel egy hónappal azok után, hogy az FIA hivatalossá tette, hogy ki fogja vizsgálni a szezonzárón történteket, ténylegesen elindult a folyamat. Ha hinni lehet a napokban megjelent híreknek, akkor mindez akár azt is meghatározhatja, hogy Lewis Hamilton folytatja-e Forma-1-es pályafutását.

A Mercedes felháborodott a biztonsági autós fázis alatt meghozott döntéseken Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Nemzetközi Automobil Szövetség pár nappal az Abu-dzabi Nagydíj után jelentette be, hogy ki fogja elemezni a történteket. A Mercedesnél ugyanis hatalmas felháborodást keltett, hogy Michael Masi versenyigazgató úgy indította újra a futamot az utolsó körre, hogy csak a Lewis Hamilton és Max Verstappen között lévő lekörözöttek előzhették meg a biztonsági autót.

A brit pilóta ezzel gyakorlatilag teljesen védtelenné vált, és végül el is bukta a világbajnoki címet a Red Bull versenyzőjével szemben.

A leintés után csapata két óvást is benyújtott, melyek közül az egyik az ausztrál szakember döntését támadta meg, majd, miután ezeket elutasították, a konstruktőri győztes belengette fellebbezési szándékát. Ettől végül pár nappal később elállt, amiben az akkori kommunikáció szerint jelentős szerepe volt az FIA kezdeményezésének.

Azóta viszont nem született előrelépés az ügyben, legalábbis mostanáig. A RacingNews365.com, valamint a The-Race.com ugyanis egyaránt arról számolt be, hogy a szervezet a héten ülést tartott Genfben, amit az újonnan megválasztott elnök, Mohammed bin Szulajm, valamint a sportért felelős elnökhelyettes, Robert Reid vezetett. Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomata korábban kijelentette, hogy elsődleges prioritásként kezeli az ügyet, és jobbá kell tenni az F1 szabályzatát, de ennél konkrétabbat nem mondott.

A portálok azt is tudni vélik, hogy a mostani vizsgálatnak február 3-án, a Motorsport Világtanács következő ülésén lesz kézzelfogható eredménye,

ugyanis akkor fogják előterjeszteni a szükségesnek tartott javaslatokat. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy néhány döntést már most meghoztak, ugyanis Masi, valamint az FIA formaautós bizottságának eddigi elnökének, Nikolasz Tombazisznak a neve sincs rajta a frissen kiadott szervezeti listán: a dokumentum a motorsportért felelős főtitkárt, Peter Bayert jelöli meg az együléses kategória első embereként.

Lehetséges, hogy Masinak már megpecsételődött a sorsa Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A héten megjelent pletykák szerint a Mercedes az ausztrál és a görög szakembert szeretné eltávolíttatni a pozíciójából. Utóbbival azért voltak elégedetlenek, mert az ő vezetésével születtek meg azok az aerodinamikai szabályok, amelyek jelentősen visszavetették a brackley-i alakulatot (és az Aston Martint). A vizsgálatok eredménye emellett Lewis Hamilton jövője szempontjából is kulcsfontosságú lehet, hiszen a hétszeres világbajnok állítólag ettől tette függővé, hogy folytatja-e a pályafutását.